Warzywna zupa-krem z tortellini
Zupy to bardzo wygodny posiłek. Wspaniale rozgrzewają, są smaczne i nie wymagają wielkiego zaangażowania w przygotowaniu. Na szczególną uwagę zasługują wszelkiego rodzaju zupy-kremy, zachwycające swoją delikatną i kremową konsystencją oraz bogactwem witamin i minerałów , które pomagają w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Natomiast dodatek makaronu sprawia, że stają się zdrowym i wartościowym posiłkiem.
Składniki:
- udko
- seler
- marchewki
- pietruszki
- kawałek pora
- ziele ang, liść laurowy, sól
- pieprz
- śmietana i mąka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Udko dokładnie oczyść, zalej zimną wodą, wrzuć liścia laurowego oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy zaczną robić się tak zwane "szumowiny" zbierz je łyżką, aby w miarę możliwości pozbyć się wszystkiego. Kiedy wywar będzie już w dość klarowny, dodaj obrane i dość drobno pokrojone warzywa (aby szybciej się ugotowały). Kiedy warzywa będą już miękkie, wyjmij z garnka udko, a resztę składników dokładnie zmiksuj blenderem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby zagęść śmietaną zmieszaną z mąką. Podajemy gorącą z ugotowanym makaronem.