Waniliowe babeczki z równie waniliowym kremem
Muszę się przyznać, że to pierwszy raz, kiedy tak się przyłożyłam do ozdobienia babeczek (zwykle sypię trochę cukru pudru i gotowe!). Te przykryłam nie tylko waniliowym kremem, ale posypałam jeszcze pastelowymi, lukrowymi kuleczkami. Wyszły z tego przepyszne (wilgotne, puszyste i aromatyczne) muffinki, które na pewno upiekę jeszcze nie raz.
Tylko trochę w stylu Barbie ;)
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Waniliowe babeczki z równie waniliowym kremem Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 50 g
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- olej - 2 łyżki
- jajka - 2 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- krem
- serek kremowy - 125 g
- masło - 2 g
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- cukier puder - 2 łyżki
Ubij masło z olejem na puszystą, białą masę. Dodaj cukier, ponownie dokładnie ubij. Wbij po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ciasta mąkę na zmianę z mlekiem, aż uzyskasz gładką masę. Ciastem napełnij papilotki do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20 minut w temp. 170 oC. Ostudź.
Wszystkie składniki kremu zmiksuj (proponuję blenderem) na jednolitą masę. Nakładaj ją na zimne babeczki.