Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym
Udka z kurczaka to swietny surowiec na prosty i szybki obiad. Tym razem wykorzystałam udka bez skóry i kości. Po obsmażeniu na patelni zalałam mięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam tutaj) i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny.
Skladniki:
9 udek z kurczaka bez kości i skóry
sól, pieprz
słodka papryka
kurkuma
oregano suszone/świeże
sos paprykowo-pomidorowy ( z tego przepisu)
1 cebula
2 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka solą, pieprzem, papryką, kurkumą i posypać oregano. Złożyć na pół i obtoczyć w mące
- obsmażyć udka na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego
- na tej samej patelni zeszklić obraną, posiekaną cebulę. Przełożyć na podsmażone udka. Zalać mięso sosem paprykowo-pomidorowym
- piec w nagrzanym piekarniku do 200`C około 35-40 minut
- podałam z młodymi ziemniaczkami i żółtą fasolką szparagową