Ucierane ciasto ze śliwkami i pistacjową kruszonką

Najprostsze na świecie ciasto to mieszanina mąki, jaj, tłuszczów i przetworów mlecznych, jogurtu, maślanki czy mleka. Ja z dzieciństwa zapamiętałam właśnie takie ciasto z prostym, ale aromatycznym dodatkiem jakim była skórka cytrynowa. Wykonawcą wspomnianego, cotygodniowego wypieku bywał mój tatko, i to za jego zasługą cieszyliśmy się co sobotę lekkim zakalcem o cytrynowym posmaku, tak na marginesie mój tatko ubóstwia słodycze aromatyzowane cytryną, stąd nie żałował skórki do rzeczowej babki. Właściwie to zapamiętałam taki obraz kiedy to oboje rodzice byli zaangażowani w weekendowy wypiek, przecież moja mama zawsze dolewała różne składniki do kamiennej misy, którą tatko dzierżył między kolanami i skrupulatnie ucierał masę na jasno-kremową. Kiedy wychodził wspomniany już zakalec, to lwią część ciasta pochłaniała moja siostra, a kiedy babka wychodziła za sucha szukało się dla niej słodkiego towarzystwa w postaci domowej roboty dżemów. Moje ucierane, lekko oldschoolowe ciasto ze śliwkami to ukłon w stronę moich lat dziecięcych, ale nie będzie ono ani zakalcem, ani zbyt suche, a to dzięki maślance, oraz zastosowaniu sody i proszku.

Zdjęcie - Ucierane ciasto ze śliwkami i pistacjową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na formę 30/40
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie
380 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
400 g cukru
230 g masła
4 jaja
300 ml maślanki
500 g świeżych śliwek

Kruszonka
300 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
100 g pokruszonych pistacji
200 g brązowego cukru

Przygotowanie:
1. Suche składniki ciasta mieszamy w osobnej misce, masło ubijamy mikserem na puszysty krem, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym jajku,miksując po każdym, dosypujemy suche składniki na zmianę z maślanką.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto
3. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, układamy śliwki na cieście przecięciem do góry
4. Kruszonka - w misce mieszamy zimne masło, cukier i mąkę, kruszymy całość palcami aż powstaną nam okruchy, dodajemy obrane i drobno posiekane pistacje, gotową kruszonką posypujemy ułożone na cieście śliwki, wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut

Pożegnajmy lato plackiem z owocami.

Zdjęcie - Ucierane ciasto ze śliwkami i pistacjową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ucierane ciasto ze śliwkami i pistacjową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Ucierane ciasto ze śliwkami i pistacjową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe ze…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Jesienne ciasto drożdżowe ze ś…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Proste, ucierane ciasto na jogurcie i oleju ze śliwkami

Proste, ucierane ciasto na jog…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe bez wyrabiania  z kruszonką i śliwkami

Pełnoziarniste ciasto drożdżow…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pleśniak ze śliwkami
2

Pleśniak ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny