Ucierane ciasto z wiśniami, amaretto i orzechową kruszonką
Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z wiśniami.Ciasto jest pyszne,mięciutkie,bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień.Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat.Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.Następna próba ciasta z serii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam je już dwa razy z rzędu.Polecam !
Składniki na blaszkę 42x29 cm:
2 słoiki z wiśniamia`680g (waga wiśni 350 g x2 )
100 g orzechów laskowych-opcjonalnie
350 g mąki orkiszowej jasnej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
180 g ksylitolu (lub cukru)
szczypta soli
5 jajek M
120 ml amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym)
2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki orkiszowej
150 g ksylitolu lub cukru
100 g mielonych orzechów laskowych
80 g masła
Wykonanie:
- włączyć piekarnik i nastawić na 180`C
- odcedzić wiśnie z kompotu i pozostawić na sitku ,by dobrze obciekły
- orzechy laskowe grubo posiekać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- mąkę,ksylitol (cukier),mielone orzechy i masło rozetrzeć między palcami przygotowując w ten sposób kruszonkę
- masło i cukier ze szczyptę soli ubić na puszystą masę ręcznym mikserem około 5 minut.Dodawać po jedynym jajku i za każdym razem ubijać przez pół minuty.Wmieszać partiami mąkę z amaretto
- ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównać wierzch szpatułką i równomiernie na cieście rozłożyć odsączone wiśnie.Posypać posiekanymi orzechami laskowymi (dodatek tych orzechów można ewentualnie pominąćponieważ powtarzają się w kruszonce),a na wierzchu rozłożyć równomiernie kruszonkę
- piec w 180`C 35 minut,do zrumienienia kruszonki
- studzić na kratce
- po wystudzeniu można posypć cukrem pudrem lub zmielonym w młynku ksylitolem