Ucierane ciasto z rabarbarem i cytryną
Kwaskowata, orzeźwiająca wersja tego przepisu. Postanowiłam poeksperymentować i nieco zmodyfikować podstawową wersję ciasta. Początkowo miałam wrzucić tylko skórkę cytrynową, ale zaryzykowałam i dodałam również sok z cytryny. Nie byłam pewna, co z tego wyjdzie, ale okazało się, że ciasto nieźle smakuje. Kwaśny rabarbar i aromatyczna cytryna całkiem dobrze do siebie pasują :)
Składniki :
ciasto :
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g margaryny, roztopionej i ostudzonej
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
na wierzch :
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Rabarbar obrać i pokroić w 2cm kawałki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie skórkę i sok z cytryny. Na końcu dodać roztopioną margarynę, zmiksować.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30x24 cm. Na wierzchu ułożyć plasterki rabarbaru i posypać je brązowym cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.40-50 minut. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.