Ucierana szarlotka z połówkami jabłek
Lekkie i puszyste!
Świetne do popołudniowej kawi!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni!
Świetny pomysł!
SKŁADNIKI:
* jabłko – 4 szt
* masło min. 82% – 200 g
* mąka pszenna – 300 g
* cukier puder – 150 g
* jajko L – 4 szt
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cynamon – 1 łyżeczka
* płatki migdałów – 1 garstka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem do białości.
Nie przerywając miksowania dodajemy pokrojone miękkie masło.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą patelni WMF Nordicprofi.
Jabłka przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne.
Nacinamy kilkukrotnie wzdłuż.
Układamy na cieście, posypujemy migdałami.
Pieczemy 50-60 minut w 170C ( do suchego patyczka ).
Zajadamy na ciepło!
Ps. nic, absolutnie nic nie przywiera, a ciasto bez problemu wyciąga się z patelni.
Patelnia:
https://www.garneczki.pl/produkt/wmf-nordicprofi-24-cm-srebrna—patelnia-nieprzywierajaca,93982
Cała oferta – sklep WMF:
W ofercie znajdują się m.in. ekspresy , sztućce, miksery, garnki i wiele wiele innych rzeczy do kuchni, które zachwycą domowników!
Idealne jako prezent na zbliżające się Święta!
Polecam!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem (https://www.garneczki.pl/)