Turcja - İncir Uyutması (Kremowy budyń figowy)
Kuchnia turecka skrywa wiele, ale to naprawdę wiele wegetariańskich i wegańskich skarbów. Jednym z nich z pewnością jest incir uyutması, czyli w dosłownym tłumaczeniu śpiące figi. Idealny pomysł na przepyszne śniadanie w 5 minut! Najlepiej będzie przygotować je wieczorem, żeby figi zdążyły się wyspać przez noc w lodówce.
Składniki (2 porcje):
- 10-15 suszonych fig
- szklanka wody
- 1 szklanka mleka roślinnego
- orzechy włoskie (do dekoracji)
- granola, figi, maliny (wedle upodobań)
Przygotowanie:
1) Figi przekładamy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem. W zależności od tego, jak twarde są figi, których używamy, trzymamy je w wodzie przez 10-20 minut.
2) Po tym czasie przekładamy je na ręcznik kuchenny. Następnie wkładamy do kielicha blendera, wlewamy pół szklanki mleka roślinnego i miksujemy na pastę.
3) W garnuszku rozgrzewamy mleko. Wlewamy purée figowe i dokładnie mieszamy. Grzejemy przez kilka minut starając się nie doprowadzić do wrzenia.
4) Miksturę przekładamy do pucharków i chłodzimy przez noc. Przed podaniem posypujemy orzechami.