Truskawkowy puszek - ciasto przekładane z pianką truskawkowo-cytrynową
Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto!
To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka!
Delikatny biszkopt z dodatkiem maku, kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową pianką.
Takie domowe ptasie mleczko!
Wspaniale orzeźwia i jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało możecie zrobić inną w swoim ulubionym smaku!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 28 )
CIASTO:
* jajko – 4 szt
* olej – 125 ml
* mąka pszenna – 1 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* kisiel truskawkowy – 1 op
* mak suchy – 2 łyżki
* kakao- 2 łyżki
* cukier puder – 1 łyżeczka
* sok z cytryny – 1 łyżka
MASA:
* galaretka truskawkowa – 1 szt
* galaretka cytrynowa – 1 szt
* śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak.
Każdy smak wyciągamy naprzemiennie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie za pomocą widelca tworzymy „maziaje”.
Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny.
MASA:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy.
Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami.
Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!