Truskawkowy puszek - ciasto przekładane z pianką truskawkowo-cytrynową

Truskawkowy puszek - ciasto przekładane z pianką truskawkowo-cytrynową
Zdjęcie - TRUSKAWKOWY PUSZEK - CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto!

To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka!

Delikatny biszkopt z dodatkiem maku, kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową pianką.

Takie domowe ptasie mleczko!

Wspaniale orzeźwia i jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało możecie zrobić inną w swoim ulubionym smaku!

Polecam!

Zdjęcie - TRUSKAWKOWY PUSZEK - CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( blacha 22 x 28 )

CIASTO:

* jajko – 4 szt

* olej – 125 ml

* mąka pszenna – 1 szkl

* cukier – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia -1 łyżeczka

* kisiel truskawkowy – 1 op

* mak suchy – 2 łyżki

* kakao- 2 łyżki

* cukier puder – 1 łyżeczka

* sok z cytryny – 1 łyżka

MASA:

* galaretka truskawkowa – 1 szt

* galaretka cytrynowa – 1 szt

* śmietana 36%  ( nie 30% ) – 400 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak.

Każdy smak wyciągamy naprzemiennie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie za pomocą widelca tworzymy „maziaje”.

Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny.

MASA:

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy.

Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami.

Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Kategorie przepisów