Truskawkowe ciasto z nutą cytryny i wanilii
W sobotę, do naszego domu zapukała sąsiadka. Z uśmiechem na twarzy podarowała nam dużą miskę, wypełnioną po brzegi czerwonymi i pachnącymi truskawkami. Czyżby sąsiedzi czytali mi w myślach?
Już dawno myślałam o jakimś cieście z dodatkiem truskawek. Część została przeznaczona na galaretkę, a do tego bita śmietana, część wylądowała prosto w buzi, a niektóre zostały umieszczone właśnie w tym cieście. Pomimo tego, że ciasto po wyjęciu z piekarnika opadło, niezwykle cieszyło kubki smakowe.
Przepis znalazłam na TYM blogu.
TRUSKAWKOWE CIASTO Z NUTĄ CYTRYNY I WANILII
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 łyżka (niepełna) olejku waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Miękkie masło miksujemy na puszysty krem, następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż połączy się z masłem (nie musimy jednak czekać do momentu, w którym kryształki cukru całkowicie znikną). Następnie dodajemy jajko, miksujemy tak długo aż połączy się z masłem i cukrem. Dopiero wtedy wbijamy drugie jajko i miksujemy do połączenia. Ważne, żeby jajka miały temperaturę pokojową.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli do masy maślanej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny wymieszany z olejkiem waniliowym i sokiem z cytryny.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na górze truskawki (uprzednio umyte, pozbawione szypułek oraz pokrojone na ósemki).
Pieczemy ciasto przez godzinę w 175-180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe :)
Już dawno myślałam o jakimś cieście z dodatkiem truskawek. Część została przeznaczona na galaretkę, a do tego bita śmietana, część wylądowała prosto w buzi, a niektóre zostały umieszczone właśnie w tym cieście. Pomimo tego, że ciasto po wyjęciu z piekarnika opadło, niezwykle cieszyło kubki smakowe.
Przepis znalazłam na TYM blogu.
TRUSKAWKOWE CIASTO Z NUTĄ CYTRYNY I WANILII
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 łyżka (niepełna) olejku waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Miękkie masło miksujemy na puszysty krem, następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż połączy się z masłem (nie musimy jednak czekać do momentu, w którym kryształki cukru całkowicie znikną). Następnie dodajemy jajko, miksujemy tak długo aż połączy się z masłem i cukrem. Dopiero wtedy wbijamy drugie jajko i miksujemy do połączenia. Ważne, żeby jajka miały temperaturę pokojową.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli do masy maślanej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny wymieszany z olejkiem waniliowym i sokiem z cytryny.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na górze truskawki (uprzednio umyte, pozbawione szypułek oraz pokrojone na ósemki).
Pieczemy ciasto przez godzinę w 175-180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe :)