Truskawkowa konfitura z płatkami róży

Truskawkowa konfitura z płatkami róży

 Zdjęcie - Truskawkowa konfitura z płatkami róży  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wracając pewnej pięknej soboty z plaży, nazbieraliśmy płatków pięknie pachnącej dzikiej róży. Miałam jeszcze truskawki, więc pomyślałam, że zrobię konfiturkę truskawkowo - różaną. Wzorowałam się na przepisie Ewelosy, a od siebie dodałam garść porzeczek czerwonych dla zaostrzenia smaku oraz powiększyłam ilość składników. Konfitura wyszła przepyszna! Wiedziałam, że taka będzie, no w końcu jest z różą:) Jak widać na zdjęciu, jedliśmy ją z naleśnikami:)

Zdjęcie - Truskawkowa konfitura z płatkami róży  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*ok. 1kg truskawek

*garść porzeczek czerwonych

*300g cukru

*sok z 1/2 cytryny

*150g obranych płatków róży (takich, które mają odcięte białe końcówki)

*40g cukru do syropu

*150ml wody do syropu

 

Wykonanie:

Dzień przed planowanym robieniem konfitury należy przygotować płatki róży. W tym celu trzeba ugotować syrop ze 150 ml wody, 40 g cukru i soku z 1/2 cytryny. Lekko ostudzić i dodać do niego płatki róży.
Przykryć i odstawić na 24 godziny.

Następnego dnia obrać truskawki z szypułek, umyć, zmiksować blenderem i dodać 300g cukru.

Postawić na mały gaz i gotować cały czas pilnując i mieszając. 

Gotować w trzech turach po 15-25 minut. Pod koniec dodać płatki róży razem z płynem. Gotować około 10 minut.

Gorącą konfiturę nałożyć do gorących słoiczków, zakręcić i postawić do górym dnem. Ostudzić.
Smacznego:)

Zdjęcie - Truskawkowa konfitura z płatkami róży  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów