Truskawki na pozegnanie lata

Truskawki na pozegnanie lata

Zdjęcie - Truskawki na pozegnanie lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnie w tym roku truskawki trafily do mnie zupelnie przypadkiem.
W piatkowe popoludnie wybralismy sie wszyscy na zakupy owocowo-warzywne na nasza ulubiona ferme. W ostatnich dniach zapanowaly tam prawdziwie jesienne klimaty. Pojawily sie juz dynie, na ktore razem z Viki bardzo czekalysmy. Viki czeka na jeszcze jedna bardzo szczegolna dynie, ktora pojawi sie na skraju pola widocznego z autostrady, a ktora zwiastuje organizowane przez ferme swieto dyni. Na ta wielka, pomaranczowa przyjdzie nam poczekac jeszcze chwile.
Oprcz tego zapanowal prawdziwy urodzaj jablek wszelkich odmian, winogron itp.
Lato powoli sie z nami zegna co widac tu golym okiem. Jednak nim calkiem ustapi miejsca pieknej, kolorowej jesieni ma dla nas niespodzianke. Wlasciwie ta niespodzianke to zrobil nam pracownik fermy, ktory zaproponowal zebysmy sobie poszli za pole polozone tuz za rogiem i nazbierali truskawek. Potraktowalismy to jako atrakcje dla Viki i cala trojka poszlismy na pole. Przed nami rozciagalo sie kilkanascie zagonkow truskawek. W popoludniowym sloncu ich poczerwieniale liscie wygladaly bardzo malowniczo. Nie obiecywalam sobie zbyt wiele, wszak tu na polu pierwszy raz w tym roku poczulam prawdziwa jesien.
W 20 minut pozniej okazalo sie, ze udalo nam sie uzbierac cale pol kilo pieknych aromatycznych owocow. Ich smak byl prawdziwie truskawkowy.
Poniewaz te truskawki to nie lada zdobycz postanowilam, ze beda wspanialym dopelnieniem mini serniczkow, ktore wlasnie upieklam.

Zdjęcie - Truskawki na pozegnanie lata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mini serniczki
z przepisu Dorotus z blogu "Moje wypieki"

skladniki:
120 g ciastek digestive lub innych pelnoziarnistych
60 g roztopionego masla
800 g twarogu, zmielonego przynajmniej 2-krotnie
1 łyzka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g cukru pudru
dowolne owoce do dekoracji

wykonanie:
Ciastka pokruszyc i wymieszać z roztopionym maslem.
Twarozek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gladka mase.
Forme do muffin wylozyc papilotkami. Na dno kazdej wysypac ciasteczka, na to nalozyc mase serowa.
Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Przestudzic, wlozyc do lodowki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na cała noc. Podawac z owocami.

smacznego!

Kategorie przepisów