Trufle z białej czekolady nadziewane różą
Trufelki te zrobiłam wprawdzie na imieniny Mamy, ale są tak 'słitaśne', że postanowiłam zaprezentować je na blogu właśnie dzisiaj , ponieważ mogą być uroczą słodką niespodzianką dla ukochanej osoby ;)
Trufle nie są trudne do zrobienia, jednak wymagają użycia domowej roboty płatków róży ucieranych z cukrem. Płatki te różnią się od klasycznej konfitury różanej dostępnej w różnych delikatesach, ponieważ są bardzo gęste i można z nich lepić małe kuleczki, które później stają się nadzieniem. Z tego powodu zwykła konfitura tutaj odpada.
Trufle są pyszne i wspaniale aromatyczne, lecz także bardzo słodkie, dlatego polecam je jako mała słodycz do gorzkiej kawy :)
TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY NADZIEWANE RÓŻĄ
200g białej czekolady,
100g serka mascarpone,
1 łyżka białego rumu,
ok. 6 łyżeczek płatków róży ucieranych z cukrem,
cukier puder do obtoczenia,
ewentualnie cukrowe serduszka do dekoracji
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Serek mascarpone wymieszać z rumem, dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
W tym czasie z ucieranych płatków róży ulepić ok. 15 małych kulek wielkości orzecha laskowego.
Masę z białej czekolady nabierać łyżeczką, rozpłaszczać porcje dłonią, na środku kłaść kulkę z róży, oblepiać ją masą i formować kulki. Obtaczać je w cukrze pudrze, ewentualnie ozdobić cukrowymi serduszkami i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.