Trójkątny chleb z rozmarynem
Jestem nudna jeśli chodzi o tworzenie kształtów chleba. Co do zasady stawiam na spokojne formy. W mojej kuchni najczęściej goszczą prostokątne foremki różnej długości, formuje również ciasta okrągłe, wykorzystując niekiedy koszyki do wyrastania lub piekąc je w żeliwnym garnku. Zdarza mi się robić okrągłe bułeczki, podłużne bagietki i cienkie paluchy drożdżowe, ale nie tworzyłam nigdy trójkątnego chleba.
Poza ciekawym kształtem ma on jeszcze dodatkowe zastosowanie. W moim domu mam wielbiciela chlebowych końcówek. Gdy więc odkrajam chleb po raz pierwszy, rzuca się na pierwszy kawałek. W tym wypadku możemy mówić o trzech pierwszych kawałkach, jako że chleb można zacząć kroić z trzech stron równocześnie.
Dla podkręcenia smaku użyłam jednej z moich ulubionych przypraw, która sprawdza się świetnie w chlebie- świeżego rozmarynu. Jego intensywny aromat przenika miąższ i sprawia, że chleb smakuje naprawdę dobrze.
Trójkątny chleb z rozmarynem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 2 godz 20 min Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- ok. 250 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą składniki suche- mąkę, drożdże i sól. Oberwij gałązki rozmarynu i do składników suchych dodaj same listki.
- Dolej oliwę, a następnie zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie konsystencję ciepłej plasteliny i będzie na tyle elastyczne, że nie będzie lepić się do rąk.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez ok. 5 minut.
- Z ciasta uformuj leżący trójkąt. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia/nieprzywierającej formie. Użyj jednej ze ścianek do powstrzymania jednego boku przed rozrastaniem się, a do reszty przystaw zwinięte szmatki (jak na zdjęciu).
- Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto, usuwając wcześniej materiałowe szmatki. Piecz ok. 20 minut aż bochenek zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.