Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie

Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie

Zdjęcie - Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czytelnicy od czasu do czasu pytają o przepis na bułki żytnie. Nie jest to prosta sprawa, bo mąka ta w odróżnieniu od mąki pszennej, nie bardzo się nadaje do formowania. A tym bardziej nie współpracuje z drożdżami, więc używa ją się głównie do wypieków na zakwasie.

Czasem pojawiają się także pytania o recepturę na bułki na zakwasie. Wbrew pozorom to również jest skomplikowane zadanie i nie aż tak łatwe jak upieczenie chleba. Przynajmniej jeśli planujemy delikatne i lekkie bułki, a nie ciężkie gnioty.

Postanowiłam połączyć dwie sprawy i przygotować bułeczki na zakwasie z mąką żytnią. Aby nie było problemów z formowaniem dodałam także mąkę pszenną. Do ciasta dodałam również ubite białko jajka oraz żółtko, dzięki czemu wyszły idealnie lekkie i sprężyste.

Zamiast formować okrągłe bułki, które prawdopodobnie by popękały, proponuję zrobić ich trójkątną wersję

Zdjęcie - Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Trójkątne bułki pszenno-żytnie na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 4 godz. 15 min. Porcje: 8 Składniki

  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • jajko
  • 270 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Przepis

  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, żółtko jajka i sól.
  2. Białko jajka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do pozostałych składników.
  3. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy pod przykryciem na 2,5 h.
  4. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką żytnią, krotko zagniatamy i formujemy prostokąt o grubości 2 cm, o wymiarach ok. 20x25 cm.
  5. Prostokąt dzielimy na 4 prostokąty i każdy z nich przecinamy po skosie, otrzymując 8 trójkątów. Trójkąty te przekładamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1-1,5 h.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane.
  7. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów