Tradycyjna zupa ogórkowa zabielana wg przepisu z 1900 r.
Moja babcia mawiała, że ludzie dzielą się na dwie kategorie. Jedni lubią ogórkową a
drudzy pomidorową. Jeśli tak, to w naszej rodzinie większość zalicza się do tych, którzy uwielbiają ogórkową. Przepisów na tą popularną i lubianą zupę jest bez liku ale ja dzisiaj odwołuję się do przepisu, który pochodzi z wiekowej już książki pt.: „ Ilustrowany Kucharz Krakowski dla oszczędnych gospodyń” wydanie
dziewiąte z około 1900 r. Cytuję: „Obrać trzy duże, kwaśne ogórki, pokrajać w talarki, posypać mąką i udusić w rondlu na maśle, gdy się podsmażą, zalać rosołem i gotować pół godziny. Potem zupę przecedzić, zaprawić ¼ litra (kwaterkę) kwaśnej śmietany — na 2 osoby — zrobić przedtem małe pierożki z mięsem lub bułką pokrajaną w kostki i smażoną na maśle, wrzucić do zupy i podać. Zamiast śmietany można także wbić 4 żółtka w wazę rozrobione zupą i wlać na nie gorącą zupę, mieszając ciągle łyżką, aby się równo rozpuściły. Chcąc mieć tę zupę postną, zalewa się przesmażone ogórki smakiem z włoszczyzny i zresztą postępuje się tak samo.”
Moja wersja nie odbiega zbyt mocno od oryginału. Różnica polega na tym, że kiedy
podaję zupę z grzankami to nie przecedzam jej, tylko zamiast kroić ogórki w plasterki, szatkuję na tarce o dużych oczkach i pozostawiam w zupie. Zmniejszyłam ilość śmietany.Dodałam natomiast posiekaną natkę koperku, który świetnie podkreśla smak zupy.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
Na zupę:
- 3 duże , kwaśne ogórki ze skórką, starte na tarce o grubych oczkach,
- 1 łyżka masła,
- 1 płaska łyżka mąki,
- ¼ szklanki soku z ogórków ( niekoniecznie),
- 650 ml rosołu
- ½ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Na grzanki:
- 1 bułka pszenna pokrojona w kosteczkę
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
- starte ogórki posypujemy mąką i dusimy na maśle, około 10 min. od czasu do czasu mieszamy, wlewamy sok z ogórków i podgotowujemy jeszcze około 5 min.,
- całość zalewamy rosołem i gotujemy około 30 min.
- w tym czasie robimy grzanki: masło roztapiamy na patelni, wrzucamy pokrojoną bułkę, smażymy aż kosteczki bułki będą miały złoty kolor,
- na koniec zaprawiamy zupę śmietaną i dodajemy koperek
- zupę podajemy z grzankami.