Tradycyjna zupa fasolowa

Tradycyjna zupa  fasolowa

Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z fasoli z dodatkiem boczku wędzonego, na zasmażce. Idealne danie na mroźne dni.

źródło przepisu:książeczka pt."Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej

Zdjęcie - Tradycyjna zupa  fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa fasolowa tradycyjna

Składniki:

  • 25 dag fasoli
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 - 4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 pomidory lub łyżeczka koncentratu
  • łyżka maggi
  • łyżka majeranku
  • łyżka smalcu
  • łyżka mąki
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • pieprz i sól
  • 2 litry wody

Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Można też ją zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić ją na sicie i zalać świeżą zimną wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie  prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na wiórki. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na boczku, dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat. Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, Rozprowadzić wystudzonym wywarem z fasoli i wlać do zupy. Przyprawić ją majerankiem, maggi, solą i pieprzem i zagotować. Na talerzach posypać posiekana zieleniną.

Według tej receptury można również ugotować zupę grochową.

Zdjęcie - Tradycyjna zupa  fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów