Tradycyjna kutia wigilijna

Tradycyjna kutia wigilijna
Zdjęcie - Tradycyjna kutia wigilijna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjna kutia wigilijna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g pęczaku
  • 150 - 200 g maku
  • 150 g miodu
  • 100 g mieszanki orzechów
  • 50 g drobnych rodzynek
  • kilka łyżek wiśni z konfitury lub dżemu wiśniowego
Przygotowanie Pęczak ugotować do miękkości, ostudzić.


Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce.


Miód podgrzać w garnuszku, dodać posiekane orzechy i chwilę "gotować". Następnie wsypać rodzynki i mak. Jeszcze chwilę wszystko razem przesmażyć, następnie zdjąć z ognia i dodać do pęczaku wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać i ewentualnie dosłodzić jeszcze miodem. Przełożyć do salaterek, udekorować bakaliami.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów