Tosty z owocami, czyli słodkie śniadanie
Takimi ciepłymi, słodkimi tostami miło rozpocząć dzień, a potem wyruszyć barką w rejs po Wiśle i przez lornetki obserwować ptaki: mewy śmieszki, rybitwy, czaple białe i czaple siwe, kormorany. Potem można spacerować po piaskach, by znaleźc ślady dzika i sarny, małe ropuszki, ptasie gniazda i wracać chowając się koło kapitana, bo leje deszcz i pozwolić by wiatr zerwał z głowy czapkę, która płynie teraz do Gdańska. ;-))) Na koniec można spotkać się z dziadkami w meksykańskiej restauracji i pić mojito, jeść nachos i uciekać przed groźnym Zorro, który strzela z kapiszonów.
Tosty z owocami
jagody i banan albo inne ulubione owoce
kilka łyżek cukru pudru
kromki białego pieczywa tostowego
masło
śmietana
2 jaja
Owoce mieszam z rozgniecionym bananem, który je połączy. Dosładzam miodem albo cukrem.
Jajka ubijam z kilkoma łyżeczkami cukru pudru. Tosty smaruję cienko z obu stron masłem i maczam je w ubitych jajkach. Trzymam, aż masa jajeczna ścieknie. Pomiędzy kromki wkładam owoce. Na patelni rozpuszczam odrobinę masła i średnio rozgrzewam, kładę na nie kanapki i ostrożnie przyrumieniam z obu stron. Przekładam je na talerze, posypuję wierzch cukrem pudrem, kładę kleks śmietany i nakładam resztę owoców.
*Źródło - Jamie Oliver