Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie
Lubię leniwe weekendowe śniadania, gdyż nie muszę śpieszyć się z ich przygotowaniem i na spokojnie mogę zaplanować coś innego niż zwykle. Nie lubię się też przemęczać, więc staram się wymyślać rzeczy proste, łatwe i przyjemne, a co najważniejsze – smaczne ? W związku z tym, że zapałałam ostatnio miłością do karmelizowanej cebuli i brie, szczególnie przełamanych czymś słodkim (jak tutaj, i tutaj), przygotowałam przepyszne tosty z karmelizowaną cebulką z odrobiną octu balsamicznego, dżemem figowym i rozpuszczonym brie. Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszego na śniadanie! Brie swobodnie można zamienić na camembert, a dżem możemy zamienić na inny ulubiony, oby nie był zbyt słodki. Całość można jeszcze posypać posiekanymi i podprażonymi orzeszkami, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie(4 porcje)
Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 8 małych kromek chleba
- 1 łyżka oleju
- dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki)
- 1 ser brie
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę i ocet balsamiczny, i smaż przez około 10 minut, aż cebula zmięknie.
- Podpiecz kromki w tosterze (lub pod grillem w piekarniku) i umieść je na blaszce do pieczenia.
- Wyłóż cebulę na kromki w równomiernej warstwie, na nią w różnych miejscach po odrobinie dżemu i na to wyłóż ser pokrojony na cząstki (ze skórką lub bez, mi osobiście skórka nie przeszkadza).
- Włóż pod grilla w piekarniku na około 3 minuty, dopraw delikatnie solą i pieprzem i natychmiast podawaj.
Smacznego!
English version
Caramelised onion, jam and brie toasts(4 servings)
Ingredients:
- 1 large onion, finely sliced
- 1 tsp balsamic vinegar
- 8 small/medium slices of bread
- 1 tbsp of oil
- fig jam
- 1 brie cheese
- salt and pepper
Preparation:
- Heat a large pan over medium heat, add oil, onion and balsamic vinegar, cook for about 10 minutes, until onions are soft.
- Toast your bread in a toaster or oven and place on baking tray.
- Spoon onions to cover the bread surface, spoon small dollops of jam enough for have a taste per bite, and add about two to three pieces of brie cheese on top, centered.
- Broil in the oven for 3 minutes. Season with salt and pepper and serve immediately.
Enjoy!