Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie

Lubię leniwe weekendowe śniadania, gdyż nie muszę śpieszyć się z ich przygotowaniem i na spokojnie mogę zaplanować coś innego niż zwykle. Nie lubię się też przemęczać, więc staram się wymyślać rzeczy proste, łatwe i przyjemne, a co najważniejsze – smaczne ? W związku z tym, że zapałałam ostatnio miłością do karmelizowanej cebuli i brie, szczególnie przełamanych czymś słodkim (jak tutaj, i tutaj), przygotowałam przepyszne tosty z karmelizowaną cebulką z odrobiną octu balsamicznego, dżemem figowym i rozpuszczonym brie. Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszego na śniadanie! Brie swobodnie można zamienić na camembert, a dżem możemy zamienić na inny ulubiony, oby nie był zbyt słodki. Całość można jeszcze posypać posiekanymi i podprażonymi orzeszkami, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 8 małych kromek chleba
  • 1 łyżka oleju
  • dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki)
  • 1 ser brie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę i ocet balsamiczny, i smaż przez około 10 minut, aż cebula zmięknie.
  2. Podpiecz kromki w tosterze (lub pod grillem w piekarniku) i umieść je na blaszce do pieczenia.
  3. Wyłóż cebulę na kromki w równomiernej warstwie, na nią w różnych miejscach po odrobinie dżemu i na to wyłóż ser pokrojony na cząstki (ze skórką lub bez, mi osobiście skórka nie przeszkadza).
  4. Włóż pod grilla w piekarniku na około 3 minuty, dopraw delikatnie solą i pieprzem i natychmiast podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Caramelised onion, jam and brie toasts

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large onion, finely sliced
  • 1 tsp balsamic vinegar
  • 8 small/medium slices of bread
  • 1 tbsp of oil
  • fig jam
  • 1 brie cheese
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat a large pan over medium heat, add oil, onion and balsamic vinegar, cook for about 10 minutes, until onions are soft.
  2. Toast your bread in a toaster or oven and place on baking tray.
  3. Spoon onions to cover the bread surface, spoon small dollops of jam enough for have a taste per bite, and add about two to three pieces of brie cheese on top, centered.
  4. Broil in the oven for 3 minutes. Season with salt and pepper and serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów