Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Te grillowane tosty na pewno będą częstą pozycją śniadaniową w te chłodne dni. Te pyszne kanapki z chrupiącym boczkiem, serem brie i na szybko karmelizowaną cebulką są po prostu obłędne! Jak mam pod ręką figi to też je w nie upycham, bo też doskonale komponują się z resztą składników. Polecam na sycące śniadanie dla całej rodziny!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą 

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 250 g boczku, plasterki podsmażone na chrupiąco
  • 100 g sera brie, pokrojonego w plastry
  • 4 kromki ulubionego chleba

Składniki na karmelizowaną cebulkę:

  • 3 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania karmelizowanej cebulki, rozgrzej dużą patelnię z olejem na średnim ogniu, wrzuć cebulę, posól i smaż do miękkości i zarumienienia. Dodaj cukier i ocet i podsmażaj dalej aż cebulka pięknie się skarmelizuje a płyn praktycznie odparuje, po czym zdejmij z ognia i odstaw.
  2. W celu przygotowania tostów, wysmaruj masłem jedną stronę czterech kromek, następnie na dwie, na stronie bez masła, wyłóż cebulę, na nią ser i boczek i przykryj kromkami stroną masłem do góry.
  3. Grilluj w grillu elektrycznym (jak ja) lub na patelni grillowej do ładnego zarumienienia.
  4. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 250 g bacon, cooked until crisp
  • 100 g brie cheese, sliced
  • 4 slices of bread

Ingredients for caramelised onion:

  • 3 large onions, sliced
  • 2 tablespoons of oil
  • ½ teaspoon salt
  • 4 tablespoons brown sugar
  • 2 tablespoons red wine vinegar

Preparation:

  1. To make the caramelised onions, heat a large frying pan over medium heat then sauté the onions in the oil with the salt until soft and golden. Add the sugar and vinegar and allow to caramelise. Set aside.
  2. To make the sandwich, butter the bread on both sides then top with the onions, brie cheese and bacon.
  3. Grill in a hot pan/sandwich press until golden brown and heated through.
  4. Serve immediately.

Enjoy!

Przepis pochodzi z tego bloga.

Zdjęcie - Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów