Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

Brakuje Wam pomysłu na leniwe weekendowe śniadanie? A może macie już dosyć tradycyjnych kanapek i jajecznicy? Jeżeli tak, to proponuję przepyszną hybrydę tych dwóch klasyków. Chrupiące tosty z pastą z awokado, śmietankową jajecznicą ze szczypiorkiem i wędzonym łososiem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych domowników. Jest to danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, pyszne, sycące a co najważniejsze bardzo zdrowe, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 6 dużych jaj
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 4 duże tosty
  • 1 awokado, obrane, bez pestki i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie plasterki

Przygotowanie:

  1. W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka ze śmietanką i 2 łyżkami szczypiorku.
  2. Rozpuść masło na małym ogniu w dużej patelni. Wlej mieszankę jajeczną, dopraw solą i pieprzem i smaż delikatnie, mieszając, tylko do lekkiego ścięcia (lub dłużej jeśli lubisz bardziej ściętą jajecznicę), przez 3-4 minuty i odstaw.
  3. Umieść awokado w małej miseczce i rozgnieć widelcem na puree. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
  4. Rozsmaruj pastę z awokado na tostach i wyłóż na nie jajecznicę. Ułóż na jajkach wędzonego łososia, posyp resztą szczypiorkiem i dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie - Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 tbsp minced fresh chives, divided
  • 2 tbsp double cream
  • 6 large eggs
  • 2 tbsp unsalted butter
  • salt and ground black pepper
  • 4 large slices of bread, toasted
  • 1 avocado, halved, pitted, peeled, and diced
  • 1 tbsp fresh lemon juice
  • 100 g thinly sliced smoked salmon

Preparation:

  1. In medium bowl whisk 2 tbs chives, double cream, and eggs.
  2. Melt butter in a large heavy nonstick skillet over low heat. Add egg mixture and season with salt and pepper. Cook, occasionally scraping bottom of skillet with a heatproof spatula to form large, soft curds, until just barely set, 3-4 minutes. Set aside.
  3. Put avocado into a bowl, mash with a fork, and season with lemon juice, salt, and pepper.
  4. Spread mashed avocado over each slice of toast and spoon eggs over avocado. Arrange salmon slices over eggs, garnish with remaining chives, and season to taste with pepper.

Enjoy!

Zainspirowałam się tym przepisem

Zdjęcie - Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów