Tosty francuskie z konfiturą truskawkową
Ostatnio dzieliłam się z Wami sposobem na udany początek dnia, dziś z kolei dzielę się z Wami przepisem na tosty, które były jego nieodłącznym elementem. Przepis znalazłam w mojej ulubionej ostatnimi czasy książce Zosi Cudny Make Cooking Easier / Przepisy na cztery pory roku. Pokochałam go od pierwszego kęsa, dodałam kilku ulubionych przypraw i nie wyobrażam sobie jak mogłam odkryć takie pyszności dopiero teraz. Książkę po raz kolejny Wam serdecznie polecam! (Ostatnio natknęłam się na jej przecenę -50% w empiku).
Składniki (porcja): 3 kromki chałki
pół szklanki mleka
jajko
pół łyżeczki cynamonu
odrobina kardamonu
owoce (u mnie truskawki i brzoskwinie)
1/4 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
cukier puder
Zaczynamy od przygotowania konfitury truskawkowej. owoce wrzucamy do garnuszka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego lub ziarenek wanilii. Całość gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce zaczną się rozpadać, marmolada jest gotowa.
Chałkę kroimy na niezbyt grube kromki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem i przyprawami. W między czasie rozgrzewamy masło na patelni. Pieczywo podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym maśle.
Chałkę podajemy ciepłą obficie posypaną cukrem pudrem z dodatkiem owoców i konfitury.