Tosty francuskie z karmelizowanym ananasem i camembertem
Śniadanie totalne, rozpusta i niebo w gębie!
Soczysty ananas w delikatnym, ciągnącym się serze, a całość zamknięta w słodkich, maślanych tostach. Na pewno kojarzycie reklamy, gdy ktoś niespiesznie rozpływa się nad smakiem jakiegoś produktu - jedząc te tosty mniej więcej tak się wygląda :)
W tle świeży sok ananasowo-pomarańczowy, coby jeszcze bardziej sobie dogodzić.
Muszę Wam się przyznać, że tą kombinacją smaków na nowo odkryłam camemberta. Na słodko smakuje znakomicie! Gorąco polecam wypróbować.
Składniki (na dwa tosty - jedną porcję; odpowiednio dublujemy proporcje dla większej ilości osób)
- jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 4 kromki pieczywa, u mnie tostowe
- 1,5 łyżki masła
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 plastry ananasa (najlepiej małego, reszta ananasa pójdzie na sok)
- kilka plastrów sera camembert
- cukier puder do obsypania tostów
W talerzyku jajko porządnie rozbełtać z mlekiem. Ananasa obrać ze skórki, pokroić w plastry i wyciąć z każdego środek. Camembert pokroić w plastry (4-6 powinno wystarczyć).
Na patelni rozpuścić pół łyżki masła, a kiedy zacznie się pienić, położyć na niej plastry ananasa obsypance cukrem. Smażyć na średnim ogniu z obu stron 2-3 minuty. Po tym czasie przełożyć je na talerzyk i oblać mieszanką soku z anansa i sklarowanego cukru, która pozostała na patelni.
Następnie, na tej samej patelni, ponownie rozgrzać masło (łyżkę). W tym czasie na kromkach pieczywa ułożyć plastry ananasa i sera, przykryć drugą kromką, po czym całość zanurzć w mieszance jajka z mlekiem, z obu stron. Tosty smażyć na średnim ok. 3-4 minut (w zależności, jak bardzo wysmażone lubimy, najlepiej sprawdzając stopień wysmażenia). Kiedy spodnia kromka ładnie się zarumieni, na górną wylać część pozostałej mieszanki jajecznej i przewrócić tosty na drugą stronę. Ponownie smażyć do zezłocenia spodu. Po zdjęciu z patelni, tosty przełożyć na talerzyk i od razu podawać, obsypując chojnie cukrem pudrem.
Sok Pozostałą część ananasa umieścić w blenderze razem z cząstkami pomarańczy i zmiksować. Sok wyjdzie "mięsisty", gęsty, naturalnie mętny. Wedle uznania można go rozcieńczyć wodą mineralną lub dodać mleka, dzięki czemu otrzymamy pyszny koktajl.