Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami

Dziś przedstawiam coś pysznego na śniadanie dla łasuchów. Chrupiące tosty francuskie, uprzednio wymoczone w mieszance jajecznej z mlekiem ekologicznym z Piątnicy i cynamonem, a później zapieczone w gofrownicy i podane ze słodkimi, karmelizowanymi jabłkami. Jak dla mnie śniadanie idealne!

Zdjęcie - Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A dlaczego użyłam mleka ekologicznego z Piątnicy? Bo to mleko pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Podczas upraw nie stosuje się niedozwolonych sztucznych nawozów i pestycydów. Zwierzętom zapewnia się tzw. dobrostan czyli odpowiedni komfort bytowania, krowy mają swobodę ruchu na wybiegach i w pomieszczeniach, a latem stały dostęp do pastwiska. Ich żywienie oparte jest na naturalnych paszach pochodzących z upraw ekologicznych. A to jak balsam na moją duszę!

Zdjęcie - Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponadto, mleko ekologiczne jest bardzo odżywcze i smakuje jak dawniej. Zawiera ono dużą ilość witaminy E oraz beta-karotenu, dzięki któremu w organizmie powstaje witamina A. Mleko ekologiczne poddawane jest pasteryzacji w 74°C i mikrofiltracji, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. W produkcji mleka ekologicznego pomija się proces regulacji zawartości tłuszczu, mleko to posiada więc jego naturalną zawartość. Tłuszcz mleczny zawiera komplet składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu.

Zdjęcie - Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami

(4 tosty)

Składniki na tosty:

  • 4 kromki chleba
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka ekologicznego z Piątnicy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 tsp cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na jabłka:

  • 1 jabłko, obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą jajka, mleko i ekstrakt z wanilii.
  2. Następnie wmieszaj mąkę, cukier puder i cynamon.
  3. Namocz każdą kromkę w powstałej mieszance i upiecz w rozgrzanej gofrownicy do ładnego zarumienienia.
  4. W celu przygotowania jabłek, w średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym dodaj jabłko, cukier i cynamon i wymieszaj.
  5. Smaż jabłka przez około 3 minuty lub do momentu ładnego skarmelizowania.
  6. Wyłóż tosty na talerz, na wierzch wyłóż skarmelizowane jabłka i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

French toast waffles with caramelised apples

(4 toasts)

Ingredients for toasts:

  • 4 slices of bread
  • 3 eggs
  • 1 tbsp flour
  • 1/2 cup of milk
  • 2 tsp powdered sugar
  • 1/4 tsp of cinnamon
  • 1/4 tsp of vanilla extract

Ingredients for apples:

  • 1 apple, diced
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 2 tsp brown sugar
  • 1/2 tbsp butter

Perparation:

  1. In medium bowl beat eggs, milk and vanilla.
  2. Next mix in flour, sugar and cinnamon.
  3. Dip each slice of bread into the mixture, coating both sides evenly. Cook in a heated waffle iron until browned.
  4. For the apples, melt the butter in a medium pan over medium high heat, add the diced apple, brown sugar, and cinnamon and stir together.
  5. Cook the apple mixture for about 3 minutes or until the apple has softened slightly and caramelized.
  6. Serve the toasts topped with apple topping.

Enjoy!

Zdjęcie - Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów