Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami
Dziś przedstawiam coś pysznego na śniadanie dla łasuchów. Chrupiące tosty francuskie, uprzednio wymoczone w mieszance jajecznej z mlekiem ekologicznym z Piątnicy i cynamonem, a później zapieczone w gofrownicy i podane ze słodkimi, karmelizowanymi jabłkami. Jak dla mnie śniadanie idealne!
A dlaczego użyłam mleka ekologicznego z Piątnicy? Bo to mleko pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Podczas upraw nie stosuje się niedozwolonych sztucznych nawozów i pestycydów. Zwierzętom zapewnia się tzw. dobrostan czyli odpowiedni komfort bytowania, krowy mają swobodę ruchu na wybiegach i w pomieszczeniach, a latem stały dostęp do pastwiska. Ich żywienie oparte jest na naturalnych paszach pochodzących z upraw ekologicznych. A to jak balsam na moją duszę!
Ponadto, mleko ekologiczne jest bardzo odżywcze i smakuje jak dawniej. Zawiera ono dużą ilość witaminy E oraz beta-karotenu, dzięki któremu w organizmie powstaje witamina A. Mleko ekologiczne poddawane jest pasteryzacji w 74°C i mikrofiltracji, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. W produkcji mleka ekologicznego pomija się proces regulacji zawartości tłuszczu, mleko to posiada więc jego naturalną zawartość. Tłuszcz mleczny zawiera komplet składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu.
Scroll down for recipe in English
Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami(4 tosty)
Składniki na tosty:
- 4 kromki chleba
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka ekologicznego z Piątnicy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/4 tsp cynamonu
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na jabłka:
- 1 jabłko, obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżki masła
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą jajka, mleko i ekstrakt z wanilii.
- Następnie wmieszaj mąkę, cukier puder i cynamon.
- Namocz każdą kromkę w powstałej mieszance i upiecz w rozgrzanej gofrownicy do ładnego zarumienienia.
- W celu przygotowania jabłek, w średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym dodaj jabłko, cukier i cynamon i wymieszaj.
- Smaż jabłka przez około 3 minuty lub do momentu ładnego skarmelizowania.
- Wyłóż tosty na talerz, na wierzch wyłóż skarmelizowane jabłka i podawaj.
Smacznego!
English version
French toast waffles with caramelised apples(4 toasts)
Ingredients for toasts:
- 4 slices of bread
- 3 eggs
- 1 tbsp flour
- 1/2 cup of milk
- 2 tsp powdered sugar
- 1/4 tsp of cinnamon
- 1/4 tsp of vanilla extract
Ingredients for apples:
- 1 apple, diced
- 1/2 tsp cinnamon
- 2 tsp brown sugar
- 1/2 tbsp butter
Perparation:
- In medium bowl beat eggs, milk and vanilla.
- Next mix in flour, sugar and cinnamon.
- Dip each slice of bread into the mixture, coating both sides evenly. Cook in a heated waffle iron until browned.
- For the apples, melt the butter in a medium pan over medium high heat, add the diced apple, brown sugar, and cinnamon and stir together.
- Cook the apple mixture for about 3 minutes or until the apple has softened slightly and caramelized.
- Serve the toasts topped with apple topping.
Enjoy!