Tosty chlebowe z patelni ze smażonymi pomidorami
Od poniedziałku zaczynam oczyszczanie wg. dr Ewy Dąbrowskiej a dzisiaj naszła mnie ochota na chleb smażony w "jajku".
Mojego Męża za to na smażone z cebulą pomidory ;) Połączyliśmy jedno z drugim :)
Składniki:
- chleb (dobrze się sprawdzi czerstwy) 2-3 kromki na osobę,
- mąka z ciecierzycy 2-3 łyżki,
- woda,
- sól zwykła lub kala namak ("jajeczna"),
- pieprz,
- olej,
- pomidory,
- cebula (może być szalotka),
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji śmietany (być może trzeba będzie dodać wody bo ciecierzyca robi się gęściejsza po chwili), dodać odrobinę soli jajecznej i pieprzu. Maczać kromki chleba w cieście tak żeby wchłonęły część płynu, smażyć najpierw na małym ogniu, później na większym żeby zrobiły się chrupiące na wierzchu. Usmażone kromki układać na talerzu wyłożonym na ręczniku papierowym żeby odsączyły się z tłuszczu.
Cebulę i pomidory pokroić w plastry, najpierw podsmażyć cebulę gdy już zmięknie dodać do niej pomidory, smażyć do czasu aż pomidory się rozpadną.
Ułożyć pomidory na usmażonym chlebie i zjadać na ciepło :)
Smacznego!!!