Toskański chleb bez soli

Toskański chleb bez soli

Zdjęcie - Toskański chleb bez soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W trakcie ostatniej podróży po słonecznej Toskanii zdziwiło mnie, że tamtejszy chleb wypiekany jest często bez dodatku soli. Jestem przyzwyczajona do tego, że chociaż skromna szczypta soli potrafi nadać wypiekom smaku. Muszę przyznać, że toskański chleb nie bardzo mi smakował na sucho, ale namoczony w oliwie stawał się już znacznie bardziej smakowity. Może dzięki temu łatwiej rozkoszować się smakiem regionalnej oliwy i jest to jakiś sposób.

Z czystej ciekawości, postanowiłam odtworzyć dziś toskańskie smaki i upiec chleb, który serwowano do włoskich antipasti (przekąsek). Zdaję sobie sprawę, że wśród czytelników znajdują się też osoby, które unikają soli w kuchni ze względów zdrowotnych. Jestem pewna, że taki chleb przypadnie im do gustu

Toskański chleb, oprócz braku dodatkiu soli, charakteryzował się również zarumienioną skórką, raczej okrągłym kształtem i porowatym miąższem. Dlatego zdecydowałam, że najlepiej uda się go odtworzyć, jeśli do ciasta dodam zaczyn drożdżowy, to wpłynie na jego porowatą strukturę. Do wyrastania wybrałam okrągłą, żaroodporną formę, a wierzch upieczonego chleba skropiłam dodatkowo oliwą (może zamienić olejem roślinnym ze względów zdrowotnych). Skórka wyszła rumiana, delikatnie popękana i chrupiąca.

Zdjęcie - Toskański chleb bez soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Toskański chleb bez soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Toskański chleb bez soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Toskański chleb bez soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Toskański chleb bez soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Toskański chleb bez soli Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 10 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • Zaczyn:
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g letniej wody
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • Ciasto:
  • zaczyn
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 4 g suszonych drożdży instant
  • 300 g letniej wody
  • łyżka oliwy (lub oleju roślinnego)
  • Wierzch:
  • łyżka oliwy (lub oleju roślinnego)
Instrukcja
  1. Mieszamy składniki zaczynu w miseczce, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).
  2. Następnego dnia wsypujemy mąkę do misy, dodajemy zaczyn. drożdże. Wlewamy oliwę oraz letnią wodę, wyrabiamy stopniowo ciasto przez ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
  3. Formę żaroodporną (średnica 21 cm) skrapiamy oliwą i przekładamy do środka kulę z ciasta. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy oliwą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy przez 40 minut.
  5. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
3.3.2998

Kategorie przepisów