Tortille z indykiem curry i chutney'em z mango
Bardzo lubię wszelakie tortille, jednak zawsze muszę czekać na okazję, gdy wszyscy są w domu. Bo tortille trzeba przygotowywać na bieżąco i od razu jeść – wtedy są najsmaczniejsze. Przepis na te poniżej znalazłam w gazetce „To jest pyszne” (2/2010). W oryginale pojawiła się metka wieprzowa, jednak ja zastąpiłam ją mielonym mięsem z indyka. Jednak w tych pysznych tortillach głównym bohaterem nie jest wcale indyk, jak by się mogło zdawać, ale chutney z mango. Niedawno zachwycił mnie chutney z rabarbaru, a ten z mango już kompletnie podbił moje serce. I choć w przepisie z gazetki radzili użyć gotowego, kupnego chutney’u, ja zrobiłam go sama. Bo po pierwsze – taniej, po drugie – na pewno nie mniej smacznie ;)
TORTILLE Z INDYKIEM CURRY I CHUTNEY’EM Z MANGO
8 pszennych tortilli,
350g mielonego mięsa z indyka,
1 puszka kukurydzy,
1 por,,
pół główki sałaty lodowej lub rzymskiej,
8 łyżek chutney’u z mango,
płaska łyżeczka przyprawy curry,
sól, pieprz,
2-3 łyżki oleju
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso (ok. 5 minut). Dodać pokrojonego pora i smażyć 2-3 minuty. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Wymieszać.
Sałatę umyć i osuszyć, porwać na małe kawałki.
Tortille kolejno zwilżać wodą i podpiekać na suchej patelni po 15-20 sekund z każdej strony, aż zmiękną. Każdą od razu smarować łyżką chutney’u, kłaść po trochę sałaty i mięsa z warzywami. Zrolować. Dodatkowo tortille można owinąć w folię aluminiową lub pergamin, aby łatwiej było je jeść :)
Przepis na chutney z mango cytuję za Polką. Z podanej ilości składników wychodzą 2 małe słoiczki. Ja na tortille zużyłam większość, a resztę schowałam do lodówki (można przechowywać ok. tydzień). Będzie świetnym dodatkiem do grillowanego kurczaka.
CHUTNEY Z MANGO
1 dojrzały owoc mango,
2-3 ząbki czosnku,
1 korzeń imbiru wielkości kciuka,
10g masła,
2-3 ziarna gorczycy,
40g cukru,
10-15 ml białego octu winnego,
sól, pieprz,
przyprawa curry do smaku
Czosnek i imbir drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w kostkę miąższ mango, gorczycę, cukier, ocet winny i zalać wodą, tak aby przykryła owoce. Doprawić solą, pieprzem oraz curry i dusić do miękkości.
Chutney można podawać ciepły lub zimny.
TORTILLE Z INDYKIEM CURRY I CHUTNEY’EM Z MANGO
8 pszennych tortilli,
350g mielonego mięsa z indyka,
1 puszka kukurydzy,
1 por,,
pół główki sałaty lodowej lub rzymskiej,
8 łyżek chutney’u z mango,
płaska łyżeczka przyprawy curry,
sól, pieprz,
2-3 łyżki oleju
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso (ok. 5 minut). Dodać pokrojonego pora i smażyć 2-3 minuty. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Wymieszać.
Sałatę umyć i osuszyć, porwać na małe kawałki.
Tortille kolejno zwilżać wodą i podpiekać na suchej patelni po 15-20 sekund z każdej strony, aż zmiękną. Każdą od razu smarować łyżką chutney’u, kłaść po trochę sałaty i mięsa z warzywami. Zrolować. Dodatkowo tortille można owinąć w folię aluminiową lub pergamin, aby łatwiej było je jeść :)
Przepis na chutney z mango cytuję za Polką. Z podanej ilości składników wychodzą 2 małe słoiczki. Ja na tortille zużyłam większość, a resztę schowałam do lodówki (można przechowywać ok. tydzień). Będzie świetnym dodatkiem do grillowanego kurczaka.
CHUTNEY Z MANGO
1 dojrzały owoc mango,
2-3 ząbki czosnku,
1 korzeń imbiru wielkości kciuka,
10g masła,
2-3 ziarna gorczycy,
40g cukru,
10-15 ml białego octu winnego,
sól, pieprz,
przyprawa curry do smaku
Czosnek i imbir drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w kostkę miąższ mango, gorczycę, cukier, ocet winny i zalać wodą, tak aby przykryła owoce. Doprawić solą, pieprzem oraz curry i dusić do miękkości.
Chutney można podawać ciepły lub zimny.