Tortilla z mięsem mielonym, guacamole i ananasową salsą

Tortilla z mięsem mielonym, guacamole i ananasową salsą

Ponownie coś dla wielbicieli mocniejszych wrażeń :) Ostrość tej potrawy zależy oczywiście od tego, jak ją przyprawicie, ale zapewniam, że warto poeksperymentować z przyprawami i przeżyć meksykańską przygodę kulinarną.

Składniki:

4 pszenne tortille

0,5 kg mielonej wołowiny

gotowa meksykańska przyprawa do burrito

Guacamole:

2-3 dojrzałe avocado

2 limonki

1 dojrzały pomidor

1/2 posiekanej cebuli

szczypta mielonego kminku i chilli

1/2 świeżej zielonej papryczki chilli

1 łyżka liści kolendry

Ananasowa salsa:

pół świeżego ananasa

sok z 1 limonki lub cytryny

1 roztarty ząbek czosnku

1 posiekana cebulka dymka

1/2 - 1 czerwona papryczka chilli

1/2 czerwonej papryki

3 łyżki mięty

3 łyżki świeżej kolendry

szczypta soli i cukru

Najpierw przygotuj salsę i guacamole:

Pomidora i avocado obierz ze skórki, zmiksuj albo rozgnieć widelcem. Avocado najlepiej jest od razu po roztarciu polać sokiem z limonki, żeby nie ściemniało.

Następnie wymieszaj masę z przyprawami i wstaw do lodówki.

Aby przygotować salsę, ananasa obierz i pokrój na drobniutkie kawałki. Następnie podobnie posiekaj chilli i czerwoną paprykę, wymieszaj z ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce.

Zdjęcie - Tortilla z mięsem mielonym, guacamole i ananasową salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wołowinę wymieszaj z przyprawą i usmaż na patelni, do momentu, aż odparuje.

Tortille zagrzej na patelni. Następnie nakładaj kolejno mięso, guacamole i salsę.

Możesz dodatkowo podać jakiś sos do polania, np. tysiąca wysp lub czosnkowy.

Zdjęcie - Tortilla z mięsem mielonym, guacamole i ananasową salsą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów