Tortilla z mięsem mielonym, guacamole i ananasową salsą
Ponownie coś dla wielbicieli mocniejszych wrażeń :) Ostrość tej potrawy zależy oczywiście od tego, jak ją przyprawicie, ale zapewniam, że warto poeksperymentować z przyprawami i przeżyć meksykańską przygodę kulinarną.
Składniki:
4 pszenne tortille
0,5 kg mielonej wołowiny
gotowa meksykańska przyprawa do burrito
Guacamole:
2-3 dojrzałe avocado
2 limonki
1 dojrzały pomidor
1/2 posiekanej cebuli
szczypta mielonego kminku i chilli
1/2 świeżej zielonej papryczki chilli
1 łyżka liści kolendry
Ananasowa salsa:
pół świeżego ananasa
sok z 1 limonki lub cytryny
1 roztarty ząbek czosnku
1 posiekana cebulka dymka
1/2 - 1 czerwona papryczka chilli
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki mięty
3 łyżki świeżej kolendry
szczypta soli i cukru
Najpierw przygotuj salsę i guacamole:
Pomidora i avocado obierz ze skórki, zmiksuj albo rozgnieć widelcem. Avocado najlepiej jest od razu po roztarciu polać sokiem z limonki, żeby nie ściemniało.
Następnie wymieszaj masę z przyprawami i wstaw do lodówki.
Aby przygotować salsę, ananasa obierz i pokrój na drobniutkie kawałki. Następnie podobnie posiekaj chilli i czerwoną paprykę, wymieszaj z ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce.
Wołowinę wymieszaj z przyprawą i usmaż na patelni, do momentu, aż odparuje.
Tortille zagrzej na patelni. Następnie nakładaj kolejno mięso, guacamole i salsę.
Możesz dodatkowo podać jakiś sos do polania, np. tysiąca wysp lub czosnkowy.