Tortilla z kurczakiem i guacamole

Tortilla i kurczak to znany duet w kuchni meksykańskiej. W połączeniu z chili, czosnkiem, fasolą i papryką to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole.Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem i guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:)


Składniki:

1 kg piersi kurczaka

6 placków pszennej tortilli

50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią

1 papryczka chili

1 limonka

2 ząbki czosnku

½ pęczka kolendry

300 g sera gouda

2 papryki (żółta i czerwona)

400 g czerwonej fasoli w puszce

3 cebule szalotki

sólpieprz

Guacamole:

2 awokado

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią

½ pęczka kolendry

sok z ½ limonki

sólpieprz

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około 20 ml) i smażymy pokrojone piersi kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy pokrojoną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wlewamy olej (około 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (czerwoną i żółtą), dodajemy ½ pęczka posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i przykrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.


Guacamole:

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamyłyżką i wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy 20 ml
oleju z ziołami, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz, drobnopokrojony czosnek. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kolendręi wciskamy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Na koniec polewamy niewielkąilością oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem i guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tortilla z kurczakiem i guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem i guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tortilla z kurczakiem i guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy