Tortilla orkiszowa, pełnoziarnista. Dieta szybka przemiana
Tortilla dla miłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem.
Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych meksykańskich specjałów: quesadilli, tacos i enchiladas. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno zwijane z dowolnym farszem. Możliwości tak naprawdę są nieograniczone.
Prezentowane dziś tortille znajdują również zastosowanie w diecie - szybka przemiana w fazie I i III. To świetny zamiennik pieczywa, szczególnie dla tych, którzy nie pieką chleba w domu.
Nasz ostatnio ulubiony farsz do tortilli to sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy.
Składniki na 6 tortilli:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
135 ml gorącej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę więcej mąki.
- ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować kulkę, spłaszczyć, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut
- kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm
- dobrze rozgrzać patelnię i smażyć (bez tłuszczu) po 20 sekund na jedną stronę. Jak tylko zaczną ukazywać się pęcherze obrócić placek na drugą stronę. Nie smażyć za długo, w przeciwnym razie tortille będą twarde i nieelastyczne
- usmażone tortille odkładać na talerz i trzymać pod wilgotnym papierowym ręcznikiem lub od razu zwijać, by zachowały kształt
- przechowywać w lodówce owinięte w wilgotny papierowy ręcznik i folię. Nadmiary można mrozić