Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)

Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)

W Polsce znacznie bardziej znana jest tortilla meksykańska, czyli mięso i warzywa zawijane w płaski placek zwany właśnie tortillą. Jednak Hiszpanie również posiadają danie zwane w ten sposób i nie ma ono nic wspólnego z meksykańską wersją. Jej podstawowy skład to jajka i ziemniaki - tortilla de patatas jest formą omletu. Możemy także do niego dodać dowolne dodatki na jakie mamy ochotę. Dzięki temu danie to jest doskonałym czyścikiem lodówki :) Moja powstała właśnie w celu zużycia resztek po poprzednim obiedzie i innych rzeczy zalegających w lodówce. Sprawdzi się świetnie właściwie o każdej porze dnia. Możemy podać ją jako szybki, prosty obiad, obfite, pożywne śniadanie czy smaczną kolację na ciepło. W każdej z tych ról sprawdzi się doskonale.

Zdjęcie - Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 4-5 małych ugotowanych ziemniaczków (lub mniej większych)
  • 5 plasterków boczku (lub kawałek kiełbasy)
  • 5 pomidroków koktajlowych (lub jeden średni pomidor)
  • 2 papryczki pepperoni (u mnie zielone)
  • 2 całe dymki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawa iberyjska*
  • Sól, pieprz

 

*moja pochodzi właśnie z Hiszpanii, skąd niedawno została przywieziona, składa się z suszonej cebuli, płatków chilli, płatków suszonych pomidorów, rozmarynu, oregano, soli i pieprzu.

 Zdjęcie - Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaczki pokroić w mniejsze kawałki, boczek w paski, pomidorki w połówki lub ćwiartki, papryczki wypestkować (lub nie) i pokroić w cieniutkie paseczki, dymki pokroić w krążki lub piórka, jeśli są większe. Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Na patelni (najlepiej jeśli będzie się nadawać do piekarnika) rozgrzać oliwę i wrzucić boczek i ziemniaczki. Smażyć, mieszając. Gdy się lekko wysmaży dołożyć papryczkę i dymkę. Smażyć kolejne 2-3 minuty. W tym czasie do miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozkłócić (nie trzeba ubijać – tortilla ma formę ciężkiego omletu). Na patelnię dodać pomidorki, doprawić przyprawą iberyjską i delikatnie wymieszać. Składniki rozłożyć dość równomiernie po patelni i zalać jajkiem. Smażyć ok. 5 minut na niezbyt dużym ogniu, aż spód się całkowicie zetnie, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i trzymać w środku ok. 10 minut, aż wierzch będzie ścięty i zarumieniony. Można również obejść się bez piekarnika, wtedy należy tortillę w połowie smażenia obrócić na drugą stronę, aby była równomiernie usmażona. Ja wolę dopiekać ją w piekarniku, bo jest po prostu łatwiej.

Smacznego!

Zdjęcie - Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tortilla de patatas, czyli tortilla hiszpańska (czyszczenie lodówki)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów