Tortellini w sosie szpinakowym

Tortellini w sosie  szpinakowym

Od czasu kiedy pierwszy raz użyłam pierożków tortelini do tej sałatki, kupuję je bardzo często. Już tylko ugotowane i polane masłem smakują bardzo dobrze ale zajrzałam do opakowania i tam znalazłam inspirację na kolejne pyszne danie.

Zdjęcie - Tortellini w sosie  szpinakowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 opakowanie pierożków tortellini
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • parmezan

Pierożki tortellini ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i dusić. Po chwili wlać śmietankę, dodać sól i pieprz i gotować aż sos zgęstnieje. Gdy ma odpowiednią konsytsnecję zestawić z ognia. Pierożki wyłożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut.  Na gorące pierożki zetrzeć  parmezan.

Smacznego:)

Kategorie przepisów