Tortellini w sosie szpinakowym
Od czasu kiedy pierwszy raz użyłam pierożków tortelini do tej sałatki, kupuję je bardzo często. Już tylko ugotowane i polane masłem smakują bardzo dobrze ale zajrzałam do opakowania i tam znalazłam inspirację na kolejne pyszne danie.
Składniki:
- 1 opakowanie pierożków tortellini
- 400 g szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz
- łyżka masła
- parmezan
Pierożki tortellini ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i dusić. Po chwili wlać śmietankę, dodać sól i pieprz i gotować aż sos zgęstnieje. Gdy ma odpowiednią konsytsnecję zestawić z ognia. Pierożki wyłożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut. Na gorące pierożki zetrzeć parmezan.
Smacznego:)