Tort z truskawkami i serkiem mascarpone
Pyszny, lekki tort z soczystymi truskawkami i serkiem mascarpone w roli głównej. Szybki i bezproblemowy do zrobienia, jedyny jego minus to taki, że musi po zrobieniu długo leżakować w lodówce…Polecam!
SKŁADNIKI:
500 g mascarpone
6 żółtek
100 g cukru
1 opakowanie biszkoptów fingers
ok. 300 g truskawek
Truskawki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie zmiksuj na pulchną masę. Dodaj serek mascarpone i mieszaj by składniki dobrze się połączyły i nie było żadnych grudek serka.
Krem włóż do lodówki do schłodzenia.
Dno i boki tortownicy0 wyłóż biszkoptami – biszkopty na boki przetnij na połowę. Na ułożone ciastka nałóż połowę kremu. Na kremie poukładaj połowę truskawek i nałóż resztę kremu. Wyrównaj powierzchnie i ułóż na wierzchu resztę truskawek.
Wsadź do lodówki na kilka godzin, by ciasto mocno sie schłodziło.