Tort z kremem z białej czekolady i owocami

Tort z kremem z białej czekolady i owocami

Jakoś tak się u mnie złożyło, że czerwiec pełen jest imienin, urodzin i innych uroczystości, jakich nie sposób obchodzić bez tortu na środku stołu!

Zdjęcie - Tort z kremem z białej czekolady i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skusiłam się więc na lekki biszkopt (nasączony odrobiną cytrynowego syropu), krem na bazie śmietanki i białej czekolady, a do tego cała masa sezonowych owoców. Inspirację znalazłam w mojej ukochanej książce „Słodko” Y. Ottolenghi.

Zdjęcie - Tort z kremem z białej czekolady i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt upiekłam równocześnie w dwóch foremkach o średnicy ok. 22 cm, możecie upiec też jedną porcję w większej tortownicy, a następnie (gdy ciasto zupełnie ostygnie), przeciąć ją na dwa blaty.

Zdjęcie - Tort z kremem z białej czekolady i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Torcik najlepiej przygotować dzień wcześniej i przed podaniem schłodzić przez noc w lodówce.

Zdjęcie - Tort z kremem z białej czekolady i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • Biszkopt:
  • jajko - 4 szt
  • cukier - 100 g
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • masło - 60 g (roztopione i ostudzone)
  • mąka pszenna - 100 g
  • sól - duża szczypta
  • Krem:
  • biała czekolada - 70 g
  • śmietanka kremówka - 190 ml (70 + 120 do ubicia)
  • Do podania:
  • owoce sezonowe - ok. 1 szklanka
  • Syrop:
  • woda - 1/3 szklanki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
Przygotowanie:

Krem etap I:

Czekoladę drobno połam. 70 ml śmietany podgrzej w małym rondelku do granicy wrzenia. Zalej nią czekoladę, wymieszaj, by się rozpuściła. Schłódź w lodówce (pod przykryciem).

Biszkopt:

Masło rozpuść, ostudź.

Jajka, cukier, sól, esencję waniliową umieść w misce (metalowej, szklanej) i umieść nad rondlem z gotująca się wodą (tak, by ta nie dotykała dna miski). Ubijaj masę nad parą ręczną trzepaczką przez ok. 5 minut. Misę przenieś do miksera i miksuj, aż masa ostygnie  ok. 3-krotnie powiększy swoją objętość.

Przesieją mąkę, dwa razy.

Mąkę dodaj do masy (w 2 porcjach), delikatnie wymieszaj łopatką (już nie mikserem!). Wlej ostudzone masło. Delikatnie połącz.

Masę przelej do 2 tortownic o średnicy ok. 22 cm (lub jednej, może być większa), wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 o, piecz ok. 25 minut (do zarumieniania). Wyjmij, ostudź.

Krem etap II:

Czekoladę ze śmietanką i resztę śmietanki (schłodzonej) ubij mikserem na lekki krem.

Przygotuj płyn do nasączenia biszkoptów: wodę połącz z cukrem i sokiem cytrynowym.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt (lub jeden jego blat jeśli piekłeś duży biszkopt, a następnie go przekrajałeś) ułóż na paterze. Nasącz połową syropu cytrynowego. Rozsmaruj połowę kremu. Przykryj drugim biszkoptem. Nasącz, rozsmaruj na wierzchu resztę kremu. Tort przykryj (np. dużą miską), wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem ozdób świeżymi owocami.

Kategorie przepisów