Tort z kremem czekoladowym

5 czerwiec to piękna data w moim życiu. Rok temu urodziłam moją córcię. Wyszła mała diabolica , która z każdym dniem ma coraz większe różki. Jest wspaniała, kochana, słodka jak poziomka, delikatna jak puszek a jednocześnie ma diabła za skórą. Całuje mnie, swoimi maleńkimi ustami a zaraz szczypie łapkami i patrzy co ja na to? Robi słodką minkę, marszczy czoło i zachęca do zabawy. Pozwalam jej na wszystko, bo wymiękam, gdy widzę jej wielkie brązowe oczy:))))

Z tej okazji podaję przepis na tort, który z wielkim mozołem upiekłam wczoraj.

Tort z kremem czekoladowym

 

składniki na biszkopt:

8 jajek

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

Jajka z cukrem ubić na parze, na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo mąkę. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 st. przez około 40 minut.

składniki na krem:

2 kostki masła śmietankowego

1 budyń śmietankowy

1,5 szklanki mleka

3 łyżki cukru

zapach śmietankowy

100 gram czystej wódki

1 tabliczka czekolady

Ugotować budyń z cukrem. Masło rozetrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzony budyń. Na koniec wlać wódkę i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubym sicie.Delikatnie wymieszać z kremem. Odstawić do lodówki.

składniki esencji:

1 szklanka przegotowanej wody

50 gram spirytusu(wódki 100 gram)

3 łyżki cukru

1/2 cytryny

 

Do przestudzonej wody wycisnąć cytrynę,dodać cukier i spirytus.Wszystko wymieszać.

dodatkowo:

rodzynki

śmietana 36%(200 ml)

1 łyżka cukru

1/2 czekolady

Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę.Czekoladę zetrzeć na tarce.

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdy krążek polać wcześniej przygotowaną esencją. Przełożyć kremem. Udekorować w/g swojej fantazji:) Ja dodatkowo zrobiłam różyczki. Nie nadają się do spożycia, sa zbyt słodkie i mają sztuczny barwnik.

na kolorową dekorację:

1 białko

cukier puder

olej

mąka

Białko połączyć z cukrem pudrem. Dodać troszkę mąki i oleju. Wszystko robiłam na oko, metodą prób i błędów. W zależności ile chcemy mieć kolorków, na tyle dzielimy naszą masę. Dodajemy barwnik spożywczy i wsio. Później już bawimy się w przedszkole i lepimy cuda wianki:)

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto mozaika
1

Ciasto mozaika

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto bezowe z kremem i porzeczkami
1

Ciasto bezowe z kremem i porze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com