Tort z kremem czekoladowym

Tort z kremem czekoladowym

5 czerwiec to piękna data w moim życiu. Rok temu urodziłam moją córcię. Wyszła mała diabolica , która z każdym dniem ma coraz większe różki. Jest wspaniała, kochana, słodka jak poziomka, delikatna jak puszek a jednocześnie ma diabła za skórą. Całuje mnie, swoimi maleńkimi ustami a zaraz szczypie łapkami i patrzy co ja na to? Robi słodką minkę, marszczy czoło i zachęca do zabawy. Pozwalam jej na wszystko, bo wymiękam, gdy widzę jej wielkie brązowe oczy:))))

Z tej okazji podaję przepis na tort, który z wielkim mozołem upiekłam wczoraj.

Tort z kremem czekoladowym

 

składniki na biszkopt:

8 jajek

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

Jajka z cukrem ubić na parze, na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo mąkę. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 st. przez około 40 minut.

składniki na krem:

2 kostki masła śmietankowego

1 budyń śmietankowy

1,5 szklanki mleka

3 łyżki cukru

zapach śmietankowy

100 gram czystej wódki

1 tabliczka czekolady

Ugotować budyń z cukrem. Masło rozetrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzony budyń. Na koniec wlać wódkę i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubym sicie.Delikatnie wymieszać z kremem. Odstawić do lodówki.

składniki esencji:

1 szklanka przegotowanej wody

50 gram spirytusu(wódki 100 gram)

3 łyżki cukru

1/2 cytryny

 

Do przestudzonej wody wycisnąć cytrynę,dodać cukier i spirytus.Wszystko wymieszać.

dodatkowo:

rodzynki

śmietana 36%(200 ml)

1 łyżka cukru

1/2 czekolady

Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę.Czekoladę zetrzeć na tarce.

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdy krążek polać wcześniej przygotowaną esencją. Przełożyć kremem. Udekorować w/g swojej fantazji:) Ja dodatkowo zrobiłam różyczki. Nie nadają się do spożycia, sa zbyt słodkie i mają sztuczny barwnik.

na kolorową dekorację:

1 białko

cukier puder

olej

mąka

Białko połączyć z cukrem pudrem. Dodać troszkę mąki i oleju. Wszystko robiłam na oko, metodą prób i błędów. W zależności ile chcemy mieć kolorków, na tyle dzielimy naszą masę. Dodajemy barwnik spożywczy i wsio. Później już bawimy się w przedszkole i lepimy cuda wianki:)

 

 

 

 

Kategorie przepisów