Tort urodzinowy Honda

Zdjęcie - Tort urodzinowy Honda - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 18

Urodziny dziecka to bardzo szczególna data w życiu każdego rodzica, a zwłaszcza rodziców dzieci już dorosłych. Przypomina wszystko to, co po drodze wydarzyło się w życiu dojrzałego już człowieka, ukształtowało go i uczyniło tym, kim jest dziś i teraz. Czas mija nieubłaganie, mój prywatny ósmy cud świata kończy dziś 20 lat! Każdego roku ten dzień jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białego Toblerone z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem jego własnego auta i ręcznie malowanymi kołami.

Czas przygotowania 3 hr Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 3 hr 20 min

Składniki
Biszkopt

  1. 7 jajek
  2. 127 g mąki tortowej
  3. 45 g mąki ziemniaczanej
  4. 203 g cukru
  5. szczypta soli

Krem Toblerone białe

  1. 300 g czekolady białej Toblerone
  2. 300 śmietany kremówki
  3. 250 mascarpone
  4. 100 g płatków migdałowych

Krem malinowy

  1. 200 ml śmietany kremówki
  2. 150 g mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 300 g malin *
  5. 2 łyżki cukru
  6. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  7. 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Krem mango-marakuja

  1. 300 g pulpy z mango**
  2. 200 g pulpy z marakui ***
  3. 100 g cukru
  4. 10 g syropu z kwiatu pomarańczy
  5. 3 łyżki soku z cytryny
  6. 60 ml gorącej wody
  7. 20 g żelatyny spożywczej

Żelka z mango

  1. 300 g pulpy z mango
  2. 2 łyżki cukru ****
  3. 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

Nasączenie

  1. 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  2. 3-4 łyżki soku z cytryny
  3. 2-3 łyżki cukru

Krem maślany

  1. 400 g miękkiego masła 82%
  2. 340 g mleka skondensowanego (zagęszczonego), słodzonego
  3. barwnik spożywczy niebieski w żelu

Dodatkowo

  1. masa cukrowa czarna
  2. farba jadalna srebrna

PrzygotowanieBiszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
  2. Rant cukierniczy o wymiarach 22 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

Krem Toblerone

  1. Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamane czekoladki Toblerone. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekoladki rozpuszczą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i uprażone płatki migdałów. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.

Krem malinowy

  1. Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do malin. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę malinową i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.

Krem mango-marakuja

  1. Pulpę z mango łączymy z pulpą z marakui. Dodajemy syrop z kwiatu pomarańczy i sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do masy owocowej i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała.
  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy partiami mus owocowy i mieszamy do połączenia się składników. Gotowy krem chłodzimy w lodówce.

Żelka mango

  1. Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy do pulpy z mango i mieszamy.
  2. Okrągłą formę o wymiarach 20 cm ( celowo powinna być 2 cm mniejsza od rantu, w którym pieczony był biszkopt) wykładamy folią spożywczą. Przekładamy przygotowany wcześniej mus mango i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Nasączenie

  1. Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

Przełożenie

  1. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy (tort ma wysokość 14 cm, więc zwykła obręcz od tortownicy z pewnością nie wystarczy). Biszkopt nasączamy i równomiernie wykładamy krem Toblerone. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cieniutką warstwą kremu mango-marakuja i wykładamy na środek żelkę z mango (cienka warstwa kremu jest potrzebna, aby żelka miała do czego się przykleić). Na żelkę równomiernie wykładamy krem mango-marakuja i przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem. Na biszkopt równomiernie wykładamy krem malinowy i przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączając go. Wierzch tortu przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Przy pomocy długiego, wąskiego i ostrego noża oddzielamy delikatnie tort od rantu i zdejmujemy ostrożnie rant cukierniczy. Kremem maślanym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowany tort możemy już dekorować.

Krem maślany

  1. Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się.
  2. * mogą być świeże, jak i mrożone. Wystarczy 200 g malin, mnie jednak zależało, aby krem był bardzo malinowy
  3. ** najlepiej bez dodatku cukru
  4. *** z pestkami również się nadaje
  5. **** ilość cukru zależy od tego, jak słodkie były owoce mango użyte do pulpy

Notes

  1. - jak widać na zdjęciu, tort nie jest jednolitego koloru, jest cieniowany. Aby uzyskać taki efekt, należy przed zabarwieniem odłożyć porcję kremu i zabarwić go na różne odcienie niebieskiego.
  2. - warto zadbać o dobrej jakości pulpę, naturalną, bez dodatku cukru. Tort z pewnością odwdzięczy się smakiem.
  3. - preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
  4. - używam śmietany double cream 48%
  5. - zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
  6. - biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego, należy upiec dwa osobne biszkopty w tortownicy o wymiarach 23 cm tak, aby uzyskać 4 blaty.
  7. Waga tortu: 4.3 kg
  8. Wysokość tortu: 14 cm

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowy
28

Tort czekoladowy

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Ciasto puszek
2

Ciasto puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłecznik straciatella
2

Jabłecznik straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto jabłkowa delicja
1

Ciasto jabłkowa delicja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Malinowa góra lodowa
1

Malinowa góra lodowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto tortowe z malinami i kremem
5

Ciasto tortowe z malinami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Ciasteczka orzeszki z kremem z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Trufle z białej czekolady i mascarpone

Trufle z białej czekolady i ma…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piernikowe brownie ze śliwką
1

Piernikowe brownie ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czekoladowe salami
1

Czekoladowe salami

ilovebake ilovebake
I Love Bake