Tort naleśnikowy

Tort naleśnikowy

Lubię kolory, więc wiosna, gdy się one budzą i z dnia na dzień jest ich coraz więcej, to moja ulubiona pora roku. Lubię też, jak jest kolorowo na talerzu. Przygotowywanie tortu naleśnikowego, to wesoła zabawa, nic zatem dziwnego, że szybko znalazłam dwóch pomocników. Nadmiar placków został od razu zjedzony, a całość, ciepła, wielobarwna i wielosmakowa była gotowa w ciągu kwadransa od usmażenia ostatniego naleśnika.

Zdjęcie - Tort naleśnikowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort naleśnikowy

nadzienie pomidorowe:

30 g masła

2 szalotki

łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chilli

sól, pieprz

balsamico

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 puszki pomidorów bez skórki

sos sojowy Kikkoman

zmielony goździk

ew. szczypta cukru

nadzienie grzybowe:

30 g masła

2 szalotki

200 g pieczarek

łyżeczka pszennej mąki

3 łyżki mleka

sporo posiekanej natki pietruszki

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

nadzienie szynkowe:

150 g szynki

2 łyżeczki musztardy Develey np. Kremskiej

2 łyżki ostrego chutneya

sos:

20 g masła

3 łyżeczki pszennej mąki

220 ml mleka

1 jajo, rozdzielone

50 g cheddara

łyżka startego parmezanu

oraz:

7 naleśników

30-50 g startego cheddara do posypania wierzchu

Przygotowuję sos pomidorowy: rozpuszczam masło, na nim szklę posiekane szalotki; dodaję przyprawy i chwilę podgrzewam, na koniec dodaję przecier i pomidory, wlewam balsamico, sos sojowy, dosmaczam i trzymam na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, często go mieszam; trwa to przez ok. pół godziny.

W tym czasie kroję grzyby i pozostałe szalotki. W drugim naczyniu rozpuszczam masło, po zeszkleniu szalotek dodaję posiekane pieczarki. Jak tylko płyn odparuje, to naczynie zdejmuję z gazu. Dolewam mleko, wsypuję mąkę, dokładnie mieszam i masę podgrzewam, aż zawrze. Zdejmuję z ognia i dodaję przyprawy, posiekaną natkę.

Drobno pokrojoną szynkę mieszam z musztardą i korzennym sosem.

Na patelni rozpuszczam masło, zdejmuję ją z ognia i wsypuję do masła mąkę, dokładnie mieszam. Wlewam mleko, starannie łączę wszystkie składniki i z powrotem stawiam patelnię na gazie. Podgrzewam, mieszając dotąd, aż sos zgęstnieje. Zdejmuję go z ognia i dodaję żółtko i starty cheddar i parmezan.

Smażę naleśniki.

Małą tortownicę smaruję wewnątrz miękkim masłem. Na spodzie układam jeden naleśnik, smaruję go połową nadzienia szynkowego. Przykrywam go naleśnikiem, który smaruję połową nadzienia grzybowego. Znów kładę naleśnik i nakładam na niego połowę nadzienia pomidorowego. Czynności powtarzam. Na sam wierzch kładę naleśnik bardziej usmażoną stroną ku górze.

Ubijam białko na pianę, dodaję do białego sosu. Polewam  nim wierzch potrawy. Sos może ściekać po bokach. Górę posypuję startym serem. Danie zapiekam w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Zdjęcie - Tort naleśnikowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*Przygotowując danie posługiwałam się "Śniadaniami" wyd. Konemann. Potrawę jednak dosmaczyłam i uważam, że można bardziej poszaleć z dodatkami smakowymi, żeby danie nie było za spokojne.

Kategorie przepisów