Tort marchewkowy z kremem waniliowym

Wielkanocny tort marchewkowy z kremem waniliowym – pyszne i proste ciasto na świąteczny stół 🥕🐰🐣 Z dodatkiem oleju Kujawskiego 3 ziarna ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Kujawski 3 ziarna czyli mieszanka oleju z rzepaku, lnu oraz pestek dyni. Świetny do smażenia i gotowania, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. To zdrowy olej do smażenia, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy E i K
Składniki na tort marchewkowy z kremem waniliowym:
Tortownica 24 cm
CIASTO MARCHEWKOWE:
- 6 średnich jajek
- 175 g cukru (1 szklanka)
- 16 g cukru waniliowego (czubata łyżka)
- 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna (½ szklanki)
- 260 g mąki pszennej tortowej przesianej (2 szklanki)
- ⅓ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g startej marchewki na drobnych oczkach (4 sztuki średnie)
KREM WANILIOWY:
- 500 g mascarpone (waniliowe z białą czekoladą)
- 350 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie fix do śmietanki
DEKORACJA:
- 8 sztuk truskawek
- 150 g białej czekolady
- 1½ łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- barwniki spożywcze: czerwony i żółty lub pomarańczowy
- wykałaczki
*szklanka ma pojemność 250 ml
Jak upiec tort marchewkowy z kremem waniliowym?
Białka ubij na ¾ i zacznij dodawać cukier w kilku porcjach, ubijaj długo aż masa będzie lśniąca i sztywna. Pojedynczo dodajemy żółtka, po każdym chwilę miksuemyj. Do masy wolnym strumieniem dodaj olej Kujawski 3 ziarna i mieszaj na najmniejszych obrotach. Następnie pozostałe składniki wsyp w 2 porcjach mieszając najkrócej jak to możliwe. Całość zamieszaj jeszcze szpatułką.
Dno formy do pieczenia o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę na ciasto marchewkowe, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C funkcja “góra-dół”. Caisto marchewkowe piecz przez ok. 45 minut. Sprawdź patyczkiem do samego dna, czy ciasto się upiekło. Po wystygnięciu przekrój na 2 blaty.
Wszystkie składniki ubij na puszysty krem waniliowy. Połowę wyłóż na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim blatem i wyłóż połowę kremu, który został. Resztę przełóż do rękawa cukierniczego i pozostaw do dekoracji. Ciasto oraz krem wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej Kujawski 3 ziarna i barwniki, aby uzyskać kolor marchewek. Umyte i osuszone truskawki nabij na wykałaczki, odchyl listki i zanurz w czekoladzie. Odłóż na talerz i wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła. Udekoruj nimi ciasto marchewkowe z kremem waniliowym.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 dni
Stropięn trudnosci: średnio trudne