Tort makowo-serowy z wiśniami
Podejrzewam, że to ostatni mój wpis w tym roku. Miałam podzielić się tym przepisem jeszcze przed świętami albo zaraz po nich, ale czas tak szybko ucieka, że nie dałam rady. To ciasto może wizualnie nie należy do najpiękniejszych. Tu można sporo dopracować gdyż składałam je w pośpiechu i na wykończenie zabrakło mi czasu więc jest jak jest. Za to doznania smakowe nie rozczarują. To bardzo fajne połączenie ciasta makowego z sernikiem. Te wiśnie i cieniutkie warstwy czekolady dopełniają całości. Żałuje tylko, że ciasto tak szybko się rozeszło, ale święta rządzą się swoimi prawami.
Tort makowo-serowy z wiśniami składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 100 g ksylitolu
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g sypkiego maku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki owsianej
- szczypta soli
Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy razem z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy resztę sypkich składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie wykładamy boków, ani nie smarujemy ich masłem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera na sernik
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy krótko mikserem tak by się połączyły. Masy serowej nie należy długo miksować gdyż to ją napowietrza i w czasie pieczenia sernik mocno wyrasta, a potem opada. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładny opis pieczenia w kąpieli wodnej znajdziecie na blogu Moje Wypieki tu.
Pozostałe składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 5 łyżek śmietany
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka ksylitolu
- 150 g drylowanych wiśni
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- przyprawa do grzanego wina
Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki wraz w 5 łyżkami śmietany.
Jeden krążek cista układamy na talerzu do tortów lub podkładzie cukierniczym do tortów. Najlepiej spiąć ciasto obręczą aby w czasie układania warstw tort pozostał prosty. Na cieście rozprowadzamy połowę czekolady. Układamy na to sernik. Trzeba to zrobić szybkim i zdecydowanym ruchem aby sernik się nie rozpadł. Na serniku rozprowadzamy resztę czekolady i przykrywamy pozostałym krążkiem ciasta.
200 ml kremówki ubijamy z łyżką ksylitolu na sztywno. Dekorujemy tą śmietaną górę tortu. Można z części śmietany zrobić rozetki na brzegach dla dekoracji.
Wiśnie z wodą i sokiem z pomarańczy podgrzewamy, dodajemy przyprawę do grzanego wina i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstanie jakby kisiel, który po przestudzeniu wykładamy na bitą śmietanę. Tort przechowujemy w lodówce.