Tort majo-brownie z malinami

Tort majo-brownie z malinami

Jako dziecko dużo czasu spędzałam w ogródku babci, a latem moje kroki najczęściej kierowałam w stronę "malinowego chruśniaku". Pamiętam przydługawe, jasnozielone łodygi, które babcie starała się ujarzmić za pomocą szpagatu, na których zwisały najsłodsze na świecie maliny, nie te olbrzymie, reprezentacyjne, ale te drobne, jednak pełne smaku. W poszukiwaniu owoców często napotykałam na żółto-brązowe ślimaki przytwierdzone do liści, zbierałam je wtedy do wiaderka razem z malinami. Dziś proponuję Wam mocno czekoladowe ciasto połączone z tymi słodkimi owocami, ciasto z dodatkiem majonezy niech Was nie dziwi, wszak to olej i jajka, czyli podstawowe składniki każdego ciasta. Warto wykorzystać foremki różnej wielkości, efekt będzie dużo ciekawszy.
Źródło inspiracji: Moje wypieki
Zdjęcie - Tort majo-brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki
Czas przygotowania: 60 min + 12h chłodzenie
Składniki na tortownicę o wym 20 cm
1 szklanka mąki pszennej tortowej
pół szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)
pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
pół szklanki mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Składniki na tortownicę o wym 26 cm

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
3/4 szklanki mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Mus czekoladowy
450 ml śmietany 30% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru
ok 50 g świeżych malin


Przygotowanie:
1. Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić
2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
4. W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka 5. Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy
6. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać
7. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
8. Tak samo postępujemy ze składnikami na blat o wymiarach 20 cm
9. Mus czekoladowy - w małym garnuszku podgrzać do wrzenia śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, odstawić. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego czekoladowego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin. Po tym czasie ubić mikserem do otrzymania gęstego, czekoladowego musu.
10 Montaż tortu, nałożyć krem czekoladowy pomiędzy obydwa blaty, udekorować malinami, przechowywać w lodówce

Malinowo-czekoladowa rozkosz!
Zdjęcie - Tort majo-brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort majo-brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort majo-brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Tort majo-brownie z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów