Tort kokosowo - truskawkowy dla fanów Zygzaka

Tort kokosowo - truskawkowy dla fanów Zygzaka
Zdjęcie - TORT KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY DLA FANÓW ZYGZAKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tort zrobiłam na 5 urodziny mojego kuzyna Szymona, wielkiego fana aut szczególnie Zygzaka. Tort i szczególnie sam Zygzak (ulepiony z marcepanu) zrobił wielkie wrażenie na jubilacie. Ciasto spodoba się chłopcom,a szczególnie fanom Zygzaka i filmu "Auta". Tort jest pyszny, biszkopt przełożony truskawkami i kremem z bitej śmietany, białej czekolady i wiórków kokosowych. Biszkopt nie jest bardzo nasączony, według mnie taki jest smaczniejszy i całe ciasto wydaje się lekkie. Tort smakuje wszystkim zarówno tym małym jak i starszym. Bardzo polecam przepis!!! Przepis z slodkiefantazje.com a dekoracja pomysł własny.



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Skórka starta z 1 cytryny


Do nasączenia:
  • ok. 2/3 szklanki zimnej herbaty z cytryną

Składniki na krem:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 200g białej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 40 dag truskawek
  • ok. 100g wiórków kokosowych
  • 50-70g wiórków czekoladowych
  • czerwony marcepan
  • żółty marcepan
  • biały marcepan
  • czarny marcepan
  • 200ml śmietanki 36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:
Najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż ubita piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijając. Mąki wymieszać, przesiać, dodać skórkę cytrynową i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Ciasto wlać do formy i piec w 160 stopniach Celsjusza 40 minut aż do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm opuścić go (w formie) na blat. Wstawić do uchylonego i wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.
Wykonanie kremu:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po jednej łyżce ostudzonej rozpuszczonej białej czekolady. Nie dodawać za szybko kolejnych łyżek czekolady aby nie zrobiła nam się "straciatella". Pod koniec ubijania dodać wiórki i wymieszać.

Truskawki oczyścić i pokroić w średniej grubości plastry.

Wykonanie tortu:

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/2 kremu i na wierzch wyłożyć truskawki lekko wciskając je w krem, przykryć drugim blatem biszkoptu. Powtórzyć czynność (nasączenie, krem, truskawki). Przykryć trzecim blatem i nasączyć.
Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno, posmarować nią boki i wierzch tortu. Na wierzchu tortu zrobić z wiórków czekoladowych drogę. Resztę wierzchu tortu i boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Następnie z białego marcepanu zrobić małe paski dzielące drogę. Na koniec lepimy Zygzaka z marcepanu, dolepiamy mu uśmiech, szyby z przodu (czyli oczy). Aby uzyskać lepszy efekt można dolepić też błyskawicę z żółtego marcepanu.

Oto Zygzak z marcepanu:

Zdjęcie - TORT KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY DLA FANÓW ZYGZAKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A to kawałek tortu: 
Zdjęcie - TORT KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY DLA FANÓW ZYGZAKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego!!











Kategorie przepisów