Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
Mówią, że nie ma czegoś takiego niż za dużo czekolady. Tak więc tort czekoladowy z kremem czekoladowym to coś, czego każdemu w życiu od czasu do czego trzeba!
Jeśli lubicie wilgotne, ciężkie (w tym dobrym znaczeniu tego sowa!) ciasta, to na pewno przypadnie Wam do gustu. Najlepiej jest upiec je i przełożyć kremem dzień przed podaniem, mamy wtedy pewność, że smaki dobrze się połączą, a tort będzie naprawdę pyszny.
Krem do tego czekoladowego ciasto przygotowałam na bazie kremowego serka (typu „Philadelphia”), jest lekki, niezbyt słodki i łatwy w przygotowaniu.
Ciasto upiekłam w dwóch foremkach po ok. 20 cm średnicy każda. Przecięte na pół dały w rezultacie 4-warstwowy tort przełożony dodatkowo kwaskowatym dżemem (wybrałam z rokitnika, ale pigwa czy czarna porzeczka też sprawdzą się świetnie) i wiśniami (nie ma to jak połączenie wiśni i czekolady, prawda?!).
Składniki:- Ciasto:
- czekolada - 75g, gorzka 70% kakao
- masło - 175 g
- mąka pszenna - 300 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier brązowy - 340 g
- ciemne kakao - 30 g
- jajko - 2 szt
- mleko - 60 ml
- jogurt naturalny - 200 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- krem:
- serek kremowy naturalny (typu - 400 g (3 opakowania)
- czekolada - 100g, gorzka 75% kakao
- cukier puder - ok. 5 łyżek, do smaku
- śmietana kremówka 30% - 180 ml
- dodatkowo:
- wiśnie - ok. 1 szklanka, mrożone
- wiśniówka - 2 łyżki + 4 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- dżem - kwaskowaty np. z pigwy, 4 łyżki
Ciasto:
W rondelku rozpuść masło, do ciągle gorącego dodaj kawałki czekolady i je w nim rozpuść.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kakao. Dodaj masło z czekoladą (przestudzone), jogurt oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto.
Masę przełóż do dwóch foremek o średnicy ok. 20 cm każda, wysmarowanych masłem/wyłożonych papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz „do suchego patyczka” ok. 45 minut. Ostudź.
Wiśnie:
Wiśnie włóż do rondelka, dolej wiśniówkę (2 łyżki) i podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i wlej do wiśni. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Ostudź.
Krem:
Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej), ostudź.
Serek zmiksuj z cukrem pudrem i kremówką na gładki krem. Wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszaj (niezbyt długo). W razie konieczności dodaj cukier puder do smaku. Krem pozostaw w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie tortu:
Każde ciasto przekrój w poprzek, aby otrzymać w sumie 4 blaty tortu.
Ułóż pierwszy krążek, skrop go wiśniówką, nałóż krem, a na nim rozsmaruj porcję kwaskowatego dżemu.
Na to nałóż kolejny krążek ciasta, ponownie nasącz wiśniówką i nałóż krem oraz wiśnie. Powtórz aż wykorzystasz cały krem i ciasto.
Tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem i przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu.