Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mówią, że nie ma czegoś takiego niż za dużo czekolady. Tak więc tort czekoladowy z kremem czekoladowym to coś, czego każdemu w życiu od czasu do czego trzeba!

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli lubicie wilgotne, ciężkie (w tym dobrym znaczeniu tego sowa!) ciasta, to na pewno przypadnie Wam do gustu. Najlepiej jest upiec je i przełożyć kremem dzień przed podaniem, mamy wtedy pewność, że smaki dobrze się połączą, a tort będzie naprawdę pyszny.

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem do tego czekoladowego ciasto przygotowałam na bazie kremowego serka (typu „Philadelphia”), jest lekki, niezbyt słodki i łatwy w przygotowaniu.

Zdjęcie - Tort czekoladowy z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto upiekłam w dwóch foremkach po ok. 20 cm średnicy każda. Przecięte na pół dały w rezultacie 4-warstwowy tort przełożony dodatkowo kwaskowatym dżemem (wybrałam z rokitnika, ale pigwa czy czarna porzeczka też sprawdzą się świetnie) i wiśniami (nie ma to jak połączenie wiśni i czekolady, prawda?!).

Składniki:
  • Ciasto:
  • czekolada - 75g, gorzka 70% kakao
  • masło - 175 g
  • mąka pszenna - 300 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier brązowy - 340 g
  • ciemne kakao - 30 g
  • jajko - 2 szt
  • mleko - 60 ml
  • jogurt naturalny - 200 g
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • krem:
  • serek kremowy naturalny (typu - 400 g (3 opakowania)
  • czekolada - 100g, gorzka 75% kakao
  • cukier puder - ok. 5 łyżek, do smaku
  • śmietana kremówka 30% - 180 ml
  • dodatkowo:
  • wiśnie - ok. 1 szklanka, mrożone
  • wiśniówka - 2 łyżki + 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
  • dżem - kwaskowaty np. z pigwy, 4 łyżki
Przygotowanie:

Ciasto:

W rondelku rozpuść masło, do ciągle gorącego dodaj kawałki czekolady i je w nim rozpuść.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kakao. Dodaj masło z czekoladą (przestudzone), jogurt oraz mleko. Wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto.

Masę przełóż do dwóch foremek o średnicy ok. 20 cm każda, wysmarowanych masłem/wyłożonych papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz „do suchego patyczka” ok. 45 minut. Ostudź.

Wiśnie:

Wiśnie włóż do rondelka, dolej wiśniówkę (2 łyżki) i podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i wlej do wiśni. Dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Ostudź.

Krem:

Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej), ostudź.

Serek zmiksuj z cukrem pudrem i kremówką na gładki krem. Wlej rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszaj (niezbyt długo). W razie konieczności dodaj cukier puder do smaku. Krem pozostaw w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie tortu:

Każde ciasto przekrój w poprzek, aby otrzymać w sumie 4 blaty tortu.

Ułóż pierwszy krążek, skrop go wiśniówką, nałóż krem, a na nim rozsmaruj porcję kwaskowatego dżemu.

Na to nałóż kolejny krążek ciasta, ponownie nasącz wiśniówką i nałóż krem oraz wiśnie. Powtórz aż wykorzystasz cały krem i ciasto.

Tort najlepiej przygotować dzień przed podaniem i przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu.

Kategorie przepisów