Tort brownie z kremem orzechowo-sezamkowym
Ten tort przygotowałam dla mojego męża na jego okrągłe urodziny. Generalnie nie piekę słodkich deserów, a jeśli już to robię to tylko na specjalne okazje. Wtedy podchodzę do takiego zadania bardzo personalnie, przygotowując niespodziankę, która w pełni zadowoli kubki smakowe obdarowanego. Starannie wybieram to co lubi. W związku z tym, że mój mąż ze słodyczy lubi tylko brownie, orzechy i karmel - taki też był jego tort - czekoladowo-orzechowo-karmelowy. I jeszcze z dodatkiem sezamków.
I wiecie co? Był zachwycony. I ta jak nie jada tortów, ten mógłby pochłonąć nie dzieląc się z nikim;-)
Składniki na ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 80-100 g mąki,
- 3/4 szkl.cukru,
- 4 jajka.
na masę:
- 250 g mascarpone,
- 200 g masła orzechowego,
- 200 ml śmietany 30% tł,
- 1 mała paczka sezamków,
na sos karmelowy:
- 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki śmietany 30%tł.,
+ 150 g orzeszków ziemnych solonych.
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec około 20 minut. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Zmiksować serek mascarpone z masłem orzechowym. Ubić osobno zimną śmietanę. Dodawać po łyżce śmietany do masy. Sezamki posiekać i również wymieszać z masą. Orzeszki ziemne uprażyć. Przygotować sos karmelowy. Zagotować wodę z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut, nie mieszając aż syrop zacznie zmieniać kolor na bursztynowy.
Ściągnąć z ognia i powoli wlać śmietanę. Mieszać, aż połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do wystudzenia. Blaty brownie przełożyć połową masy, posypać garstką orzechów. Wierzch posmarować pozostałą masą. Rozrzucić orzeszki. Całość polać przestudzonym sosem karmelowym.