Tort bezowy z lekkim kremem i z owocami
Przepis na przepyszny tort bezowy z lekkim kremem i owocami letnimi. Tort robiłam na urodziny dla mojej mamy. Bardzo jej i gościom smakował. Doskonały przepis na wykorzytanie białek z np. tiramisu. Wykonanie tortu polecam podzielić na dwa dni - dzień wcześniej upiec spody bezowe a w dniu podania przełożyć kremem i owocami. Bardzo polecam przepis!! Wszystkim będzie smakować! Przepis z tego bloga.
Składniki na 2 blaty bezowe o śr. 24cm:
- 10 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru (można użyć zwykłego)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki winnego octu
Składniki na krem:
- 600ml śmietanki kremówki
- 250g mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 700g owoców (ja polecam maliny, borówki, truskawki i jagody)
- ok. 250g płatków migdałowych
Blaty bezowe:
Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Następnie wsypać mąkę i delikatnie ubijać przez minutę. Pod koniec dodać ocet i ponownie łagodnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Narysować 2 koła na papierze do pieczenia (ok. 23-24 cm). Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć równo na narysowane koła i piec w temperaturze 150 stopni Celcjusza przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Krem:
Śmietanę ubić i wymieszać z mascarpone, dodać cukier. Krem wyłożyć na pierwszy blat bezowy, na to położyć owoce delikatnie je wciskając. Na owoce wysypać płatki migdałowe i przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!!