Tort bezowy

Tort bezowy

Zdjęcie - TORT BEZOWY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciasto czy tort bezowy mówią różnie więc sama nie wiem ale raczej tort bo jest okrągłe :-) z kawowym kremem i beżową bezą która jest bardziej krucha niż ciągnącą ale bardzo pyszna. Z tego przepisu wyszły trzy bezy ale jedna została zjedzona na sucho ha ha więc tylko dwie z kerem.

 

 

8 BIAŁEK

Ok. 500 g CUKRU PUDRU

SÓL

2 ŁYZKI SOKU Z CYTRYNY + otarta skórka


Na masę :

500 ml ŚMIETANY KREMÓWKI

2- 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

3 ŁYŻECZKI ŻELATYNY

3 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ (rozpuszczona w 5 łyżkach wody)


Włącz piekarnik na 110 C, do białka dodaj szczyptę soli u ubij na sztywno zrób próbę jak odwrócimy miskę do góry dnem białko nie wyleci dodaj sok z cytryny i skórkę miksując dalej dodawaj cukier puder piana ta musi być lśniąca i śnieżno biała a na trzeparce będzie nam wisiała a nie opadnie. Przełóż do szprycy i wylewaj do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 1,5 do 2 godzin chociaż to wszystko zależy od piekarnika . Po tym czasie wyciągnij ja z piekarnika i wystudź następnie oderwij papier.


Zaparz kawę w bardzo małej ilości wody , ubij kremówkę z cukrem pudrem i zimną kawą rozpuść żelatynę w 3 łyżkach wody i wlej do kremu wymieszaj i wstaw wszystko do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wyłóż na upieczona beze i przykryj drugą. Wstaw do lodówki przed podaniem można posypać delikatnie cukrem pudrem choć to nie jest konieczne

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - TORT BEZOWY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TORT BEZOWY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów