Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją

Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją
Zdjęcie - Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 350 g suszonych śliwek
  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 200 g suszonych wiśni
  • 200 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 ml ciemnego rumu
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 400 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 230 g margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
na krem:
  • 500 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki wody różanej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie

Ciasto:

Owoce siekamy, dodajemy orzechy, 60 g cukru, wanilię, rum, odstawiamy na noc.

Owoce przekładamy na patelnię, dolewamy 250 ml wody, gotujemy aż zmiękną, studzimy. Margarynę i pozostały cukier miksujemy na krem, dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy owoce, mąkę, przyprawy, przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem, pieczemy przez ok. 2 godz. w 150°C.


Krem:

Mascarpone ubijamy lekko mikserem, w kąpieli wodnej ubijamy 2 białka, szczyptę soli, sok z cytryny, odrobinę wody, miód, dodajemy wanilię i wodę różaną, łączymy pianę z mascarpone. Ciasto przekrawamy na 3 blaty, przekładamy kremem. Wierzch tortu smarujemy rozpuszczonym dżemem, układamy owoce, smarujemy je pozostałym dżemem.


Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów