Tort bakaliowy z orzechowo-owocową dekoracją
Składniki
na ciasto:
- 350 g suszonych śliwek
- 200 g rodzynek
- 200 g suszonej żurawiny
- 200 g suszonych wiśni
- 200 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 100 g orzechów laskowych
- 150 ml ciemnego rumu
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 250 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 400 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 g margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
- 500 g sera mascarpone
- 2 jajka
- ½ łyżeczki wody różanej
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki płynnego miodu