Torcik z truskawkami i bitą śmietaną

Torcik z truskawkami i bitą  śmietaną

Jest to bardzo prosty torcik i dzięki swojej prostocie jest bardzo pyszny. No i te truskawki :) - w sam raz na Dzień Matki.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru pudru

Do przełożenia:

750 ml śmietany 36%

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru pudru

1 kg truskawek

2 opakowania galaretki truskawkowej

Przygotowanie biszkoptu: 

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i dosypuj cukier puder. Na końcu domieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylej na blachę (najlepiej średniej wielkości) i upiecz przez około 30 minut w 180 stopniach. Odstaw ciasto do wystygnięcia (można upiec biszkopt dzień wcześniej), a następnie przekrój je na dwa blaty.

Przygotowanie kremu:

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw, aby trochę przestygła. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dolej żelatynę i dobrze wymieszaj lub zmiksuj. 

Przygotowanie całego ciasta:

3/4 ubitej śmietany wyłóż na spód tortu i wyrównaj, następnie pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki i powciskaj w śmietanę. Nałóż drugą część biszkoptu, posmaruj pozostałą śmietaną i ułóż resztę truskawek. Całość zalej rozpuszczoną wcześniej galaretką, pamiętając oczywiście, aby w momencie wylewania jej na ciasto była już gęsta. Gotowy torcik włóż przed podaniem na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcie - Torcik z truskawkami i bitą  śmietaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów