Torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Jest to bardzo prosty torcik i dzięki swojej prostocie jest bardzo pyszny. No i te truskawki :) - w sam raz na Dzień Matki.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
Do przełożenia:
750 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 kg truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie biszkoptu:
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i dosypuj cukier puder. Na końcu domieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylej na blachę (najlepiej średniej wielkości) i upiecz przez około 30 minut w 180 stopniach. Odstaw ciasto do wystygnięcia (można upiec biszkopt dzień wcześniej), a następnie przekrój je na dwa blaty.
Przygotowanie kremu:
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw, aby trochę przestygła. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dolej żelatynę i dobrze wymieszaj lub zmiksuj.
Przygotowanie całego ciasta:
3/4 ubitej śmietany wyłóż na spód tortu i wyrównaj, następnie pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki i powciskaj w śmietanę. Nałóż drugą część biszkoptu, posmaruj pozostałą śmietaną i ułóż resztę truskawek. Całość zalej rozpuszczoną wcześniej galaretką, pamiętając oczywiście, aby w momencie wylewania jej na ciasto była już gęsta. Gotowy torcik włóż przed podaniem na kilka godzin do lodówki.