Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym)
Czasami tak się zdarza, że trochę przez przypadek odkrywamy smak marzeń. Trochę tego, trochę tamtego i okazuje się, że to jest to! Podobnie było z dzisiejszym moim torcikiem, a w zasadzie z kremem do niego. Nie wykluczam, że ktoś już przede mną posiadł tę tajemnicę, dla mnie jednak to nowość: okazało się, że wymieszanie serka kremowego (takiego naturalnego, jak Philadelphia), z Nutellą (w proporcji 1:1) tworzy Najlepszy, Nieziemski, Lśniący, lekko Ciągutkowy krem czekoladowy!
Od teraz moje torty nie będą już takie same! Ten krem jest tak doskonały, że postanowiłam innego już nie przyrządzać. To nowa jakość. Zakochałam się i tyle.
Dziś, z okazji Mikołajek zostawiam Was z czekoladowym torcikiem brownie, z warstwą wyśmienitego kremu czekoladowego i całą masą złotej posypki. W końcu jak Święta, to Święta! :)
Składniki:- czekolada - 110 g, gorzka lub deserowa
- masło - 80 g
- migdały mielone - 50 g
- mąka pszenna - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- jajko - 3 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 70 g
- krem czekoladowy
- Nutella - 3 łyżki
- kremowy serek naturalny - 3 łyżki (serek typu Philadelphia)
Czekoladę i masło rozpuść, ostudź.
Całe jajka ubij z cukrem i solą, aż uzyskasz kremową, puszystą masę (jajka mniej więcej potroją swoją objętość).
Do masy jajecznej wmieszaj rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Delikatnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Wymieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy ok. 23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC. Piecz ok. 25 minut. Ostudź.
Przygotuj krem: serek wymieszaj z Nutellą (wystarczy łopatką czy trzepaczką), rozsmaruj na wierzchu tortu. Ozdób według uznania.