Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym)

Zdjęcie - Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasami tak się zdarza, że trochę przez przypadek odkrywamy smak marzeń. Trochę tego, trochę tamtego i okazuje się, że to jest to! Podobnie było z dzisiejszym moim torcikiem, a w zasadzie z kremem do niego. Nie wykluczam, że ktoś już przede mną posiadł tę tajemnicę, dla mnie jednak to nowość: okazało się, że wymieszanie serka kremowego (takiego naturalnego, jak Philadelphia), z Nutellą (w proporcji 1:1) tworzy Najlepszy, Nieziemski, Lśniący, lekko Ciągutkowy krem czekoladowy!

Zdjęcie - Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od teraz moje torty nie będą już takie same! Ten krem jest tak doskonały, że postanowiłam innego już nie przyrządzać. To nowa jakość. Zakochałam się i tyle.

Zdjęcie - Torcik (z bajecznym kremem czekoladowym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś, z okazji Mikołajek zostawiam Was z czekoladowym torcikiem brownie, z warstwą wyśmienitego kremu czekoladowego i całą masą złotej posypki. W końcu jak Święta, to Święta! :)

Składniki:
  • czekolada - 110 g, gorzka lub deserowa
  • masło - 80 g
  • migdały mielone - 50 g
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • jajko - 3 szt
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 70 g
  • krem czekoladowy
  • Nutella - 3 łyżki
  • kremowy serek naturalny - 3 łyżki (serek typu Philadelphia)
Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuść, ostudź.

Całe jajka ubij z cukrem i solą, aż uzyskasz kremową, puszystą masę (jajka mniej więcej potroją swoją objętość).

Do masy jajecznej wmieszaj rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Delikatnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Wymieszaj.

Ciasto przelej do  wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy ok. 23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC. Piecz ok. 25 minut. Ostudź.

Przygotuj krem: serek wymieszaj z Nutellą (wystarczy łopatką czy trzepaczką), rozsmaruj na wierzchu tortu. Ozdób według uznania.

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort kokosowy
3

Tort kokosowy

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto  nugatowe
2

Ciasto nugatowe

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tort Ferrero Rocher
10

Tort Ferrero Rocher

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Ciasto czekoladowe bez mąki
8

Ciasto czekoladowe bez mąki

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Krajanka czekoladowo-kokosowa
27

Krajanka czekoladowo-kokosowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie