Torcik arbuzowy z galaretką
Arbuz to zdecydowanie mój ulubiony owoc w sezonie letnim. Niesamowicie orzeźwia , gasi pragnienie …. no i zawiera bardzo mało kalorii, więc możemy je zajadać bez obaw o zbędne kilogramy.
Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym. Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* jajko L - 3 szt
* cukier – 0,5 szkl
* mąka – 2/3 szkl
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
DODATKOWO:
* arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g
* galaretka arbuzowa – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy.
Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników.
Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut, studzimy.
Na wystudzone ciasto kładziemy pokrojonego w kostkę arbuza, zalewamy tężejącymi galaretkami.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!