Torcik arbuzowy z galaretką

Torcik arbuzowy z galaretką

Arbuz to zdecydowanie mój ulubiony owoc w sezonie letnim. Niesamowicie orzeźwia , gasi pragnienie …. no i zawiera bardzo mało kalorii, więc możemy je zajadać bez obaw o zbędne kilogramy.

Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym. Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.

Polecam!

Zdjęcie - Torcik arbuzowy z galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* jajko L  - 3 szt

* cukier – 0,5 szkl

* mąka – 2/3 szkl

* mąka ziemniaczana – 4 łyżki

* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

DODATKOWO:

* arbuz ( sam miąsz ) – ok. 400 g

* galaretka arbuzowa – 2 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, odstawiamy do tężenia.

Białka oddzielamy od żółtek,  a następnie ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.

Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy.

Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczane , olejek do ciast i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na wolnych obrotach miksujemy do połączenia składników.

Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut, studzimy.

Na wystudzone  ciasto kładziemy pokrojonego w kostkę arbuza, zalewamy tężejącymi galaretkami.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!

Kategorie przepisów